Sumak bitkisi ve faydaları (1)

YAYINLAMA: 22 Temmuz 2020 / 21.57 | GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2020 / 21.57

Sumak özellikle ekşi adı nedeniyle Anadolu’da sık tüketilen bir baharattır. Sumak, zengin besleyici içeriği yanında antioksidan (galilik asit gibi) etkili bileşikleri de yapısında barındırır.

İbn-i Sina’nın eserlerinde sırasıyla idrar veya gaz söktürücü olarak ve inme gibi kronik hastalıkların tedavisinde kullanıldığını yazmaktadır. Yapraklı ve boyu 1 metreye kadar varan çalımsı bir ağaççıktır. Ülkemizde ekşi tadı nedeniyle suda bekletilir, meyveleri süzülerek “sumak ekşisi” olarak yemeklerde tüketilir.

1990-2010 yılları arasında sumak meyvesinden hazırlanan ekstrelerin bitkisel sepi maddesi olarak ihraç edilmesi, boyacılıkta, mürekkep yapımında veya veterinerlikte tercih edilmesi sumağın ekonomik önemini de ortaya koymuştur. 

Ülkemizde farklı illerde yetişen sumaklar, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir gibi önemli mineralleri içermektedir. Çekirdeklerinde ise kalsiyum yüksek oranda bulunurken bakır, alüminyum ve demir azdır. Suriye’de yetişen sumak ise kuru meyvelerinde oleik asit ve malik asit, potasyum, B6 vitamini ve lösinden zengindir. Besinsel değeri yanında tedavi edici özelliği olan önemli metabolitler (gallik asit, vanilikasit gibi) de sumakta bulunmaktadır.

Sürecek

Sumak bitkisi ve faydaları (1)