Sumak bitkisi ve faydaları (2)

YAYINLAMA: 23 Temmuz 2020 / 18.42 | GÜNCELLEME: 23 Temmuz 2020 / 18.42

Kullanıldığı alanlar

Kök ve yapraklarından hazırlanan çayı mide hastalıklarında ve olgun meyvalarından hazırlanan çayı böbrek taşlarını düşürücü amaçla halk arasında kullanılmaktadır.

Sumağın idrar söktürücü özelliği vardır. Vücudun idrar üretimine yardımcı olur ve vücuttan atılması gereken toksit maddelerin atılmasını sağlar. İdrara çıkarken yaşanan sorunlara da çözüm olduğu bilinen sumak, ağrılı idrar ve mesane iltihabına iyi gelir. Bağırsak şikayeti olanların sıkça tercih ettikleri sumak bitkisi dolaşım problemi yaşayanların sıkça tükettikleri bir besindir. Bağırsak işlevlerini ve hareketlerini düzenleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Düzenli kullanımda sindirim ve dolaşım sistemini düzenler.

Bitkinin taze yaprakları ise ayakkabının tabanına serilerek derideki çatlakları gidermekte olup meyvesinin sakız şeklinde çiğnenerek ağız yarası veya mide kramplarında tercih edildiği belirtilmektedir.

Sumak  dizanteri, konjuktivit, karaciğer hastalıkları ve anoreksi yanında, saç tedavisinde, yanık ve dermatit gibi cilt hastalıklarında da kullanılmaktadır. Düzenli olarak tüketilen sumağın yağ oranı yüksek gıdaların sebep olduğu ateroskleroz, oksidatif stres ve karaciğer enzimleri üzerinde koruyucu etkisi vardır. Azerbeycan’ da bu bitkinin meyvesi müshil etki gösterdiği için tercih edilmekte ve ayrıca hipertansiyon ve şeker hastalığında da kullanılmaktadır.

İran’da diyarede sumak meyvelerinden yararlanılır.

Sürecek

Sumak bitkisi ve faydaları (2)