Sumak bitkisi ve faydaları (3)

YAYINLAMA: 27 Temmuz 2020 / 18.43 | GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2020 / 18.43

Antidiyabetik etki

Ayrıca, insülin duyarlılığını azaltarak antidiyabetik etki gösterir. (Baumgartner ve ark., 2010). Araştırmalar sumak meyvesinin diyabet tedavisinde ve diyabetle ilişkili komplikasyonlarda kullanılabilecek bir drog olabileceğini göstermektedir.

Hipolipidemik etki Hiperlipidemi, toplumda arterlerde yağ birikmesine sebep olduğu için kardiyovasküler hastalıklar için en önemli risk faktörlerinden birisidir. Özellikle kandaki yüksek kötü huylu kolesterolü düşürücü etkisi vardır.

Anti-iskemik etki

 İskemi, dokuya gelen kanın azalması ya da tamamen kesilmesi sonucu dokunun oksijensiz kalması ile karakterize olan patolojik bir olgudur. Bu iskemilerin önlenmesinde  kuru sumaktan tanence zengin ekstreler hazırlanmıştır.Yapılan bazı araştırmalarda sumak yapraklarından elde edilen ektrenin  post-iskemik miyokardiyal hasarı önleyebileceği sonucuna varılmış.

Antiviral etki meyve ekstresinin HSV1 (Herpes simplex virus 1)’e karşı antiviral aktivite gösterdiğini ortaya koymuştur.

Antimikrobiyal aktivite çalışmaları için şimdiye kadar birçok bitki çalışılmış olup, sumağı önemli bir bitki haline getiren özellikleri arasında antimikrobiyal aktivitesi yer almaktadır. Gözlenen bu aktivitenin etanollü ekstrelerindeki tanenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Enfeksiyonu önler

Sumak, vücutta enfeksiyona bağlı hastalıkları önleyici etkiye sahiptir. İltihaplanma, ateş, bronşit gibi birçok hastalığa iyi geldiği ve iyileştirme özelliği olduğu bilinmektedir. Soğuk algınlığı tedavisinde de kullanılan sumak, vücudun enfeksiyona bağlı hastalıklara karşı güç kazanmasını sağlar.

Sürecek

Sumak bitkisi ve faydaları (3)