Sumak bitkisi ve faydaları (4)

YAYINLAMA: 28 Temmuz 2020 / 16.38 | GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2020 / 16.38

Antibakteriyel etkisi vardır.

Bir çalışmada, etanollü sumak ekstresi kıyılmış ete uygulanmış ve bakteri çoğalmasını kontrol grubuna kıyasla kayda değer azalttığı gösterilmiştir. Sumağın meyvelerinin olgunlaşma durumuna göre antibakteriyel etkisi incelendiğinde olgunlaşmış meyvelerinin olgunlaşmamış meyvelerine göre daha güçlü antibakteriyel etkisi vardır.

Antifungal etkisi vardır.

Sumak tohumlarının antifungal etkisi vardır.

Hidatik kist tedavisinde kullanılan ilaç çeşidinin azlığı, ilaçlara karşı gelişen direncin yüksek ve kullanılan ilaçların yan etkisinin fazla olması nedeniyle sumağın antihelmintik (parazit düşürücü) etkisinden de faydalanılmaktadır. 

DNA koruyucu etki Toz hale getirilmiş sumak ekstrelerinin iç organlarda ve lenfositlerde DNA koruyucu etkisi çalışması, insanda günde 3 g olacak şekilde 3 gün uygulanması, hayvanlarda her hayvan için 0.02 g/kg içme suyuna ilave edilmesinin iç organlar (kolon, karaciğer ve akciğer) ve lenfositlerde oksitlenmiş DNA bazlarının oluşumunu engellediği kanıtlanmıştır. Sumak oksidatif DNA hasarına karşı insanı koruyabilecek etkili bir antioksidandır.

Anti-kanser etkisi,  kanserde ve kanserin metastazında kullanılabilir. Yara iyileştirici özelliği vardır. Sumağın tümör büyümesini baskılamaktadır. Özellikle meme kanserlerinde büyümeyi ve metastazı önlemektedir.

Analjezik etkisi bulunmaktadır.

Sürecek

Sumak bitkisi ve faydaları (4)