Sumak bitkisi ve faydaları (6)

YAYINLAMA: 03 Ağustos 2020 / 20.17 | GÜNCELLEME: 03 Ağustos 2020 / 20.17

Tedavi edici özelliği vardır

Kanı arındırmaya yardımcı olan sumak vücudun yenilenmesinde büyük rol oynar. Kan dolaşımını ve kanı arındırmak için etkisi olduğu bilinen sumak bitkisinin düzenli tüketildiğinde tedavi edici özelliği ortaya çıkar.

Diğer etkiler Yukarıda belirtilen birçok etki yanında; sumak meyvelerinin kandaki üre azotunu ve kan basıncını düşürdüğü birçok araştırmada rapor edilmiştir.

Kullanılmaması gereken durumlar

Sumağın meyvasındaki kırmızı renkten sorumlu bileşik bir antosiyanin bileşiğidir. Bu renk verici bileşik nedeniyle hamilelikte ve emzirme döneminde kullanımına dikkat edilmelidir

Ülkemizdeki eczanelerde sumak ekstresini içeren bir preparat kayıtlı değildir.

Sonuç olarak Ülkemizde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak yetişen sumağın antidiyabetik, antikanser, anti-iskemik, anti-fungal, antiviral, antibakteriyel, skolidal, hipolipidemik, non-mutajenik, pasif kaçınma öğrenimi üzerine ve DNA koruyucu etkileri bilimsel çalışmalarda  belirtilmiştir.

Bu etkilerinin yanında, baharat olarak tüketilmesi, sepileme işleminde, boya, mürekkep yapımında ve veterinerlikte tercih edilmesi sumağın ekonomik değerini arttırmaktadır. Toksik etkisinin henüz literatürde bildirilmemesi, sumağın doğru depolama ve saklama koşulları (aflatoksin gibi toksik bileşikleri oluşturmayacak koşullar) sağlandığı sürece halk tarafından güvenilir ve sağlıklı şekilde tüketilebilir bir bitki olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle, doğadan toplanarak elde edilen sumağın tarımının yapılarak üretiminin arttırılması ve halk arasında bilinçli kullanımının yaygınlaştırılması önemlidir..

Sumak bitkisi ve faydaları (6)