İznik
İznik, Bursa’nın bir ilçesidir. Adını ilçe merkezinden alan İznik Gölü’nün kıyısında yer alır. Birçok efsaneye konuyu olan İznik, Antik Çağ’dan beri Nicaea olarak anılmıştır. Yunanca “Eis Ten Nicaea” (Nicaea’ya) anlamına gelen kelime grubunun “Eis” ve “Nic” kısımlarının ”Eisnik” “İsnik” olarak söylenmesinden kaynaklanarak günümüze geldiğini bilinmektedir. İlçenin tarihi M.Ö.2500 yıllarına kadar gitmektedir.
Hıristiyanlık için oldukça önemli bir dini merkez olan İznik, İsa’nın havarilerinden olan Petrus’un çalışmaları sonucunda bu dinle tanışır. 325 yılında Hıristiyanlık için önemli kararların alındığı (Baba, Oğul ve Kutsal Ruh, İncillerin 4’e indirilmesi ve yortu günleri gibi) 1. Konsil burada toplanmıştır. Yine 787 yılında İznik Ayasofya’sında 7. Konsil toplanmış ve resim ve heykel üzerindeki yasaklar kaldırılmıştır.
Türklerin kenti almasıyla birlikte İznik adını alan şehir, 1075 yılında Selçukluların ilk başkenti olmuştur. 1204 – 1261 yılları arasında Bizanslılara başkentlik yapmıştır. 1331’de ise Orhan Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı dönemindeki ilk cami, medrese ve imareti burada inşa edilmiştir.
İznik, Helenistik çağdan kalma ızgara planlı yerleşimi, antik Yunan’dan Roma, Bizans ve Osmanlıya kadar birçok kez el değiştirdiği zengin bir tarihe sahip bulunmaktadır.
İznik, zengin tarihi, meşhur çinileri ve adını taşıyan gölü ile görülmesi hak etmektedir.
İznik Gezilecek Yerler:
Ayasofya Müzesi ve Camisi
İlçenin merkezinde yer alan yapı, 7. yüzyıl’da Romalılar tarafından Gymnasium Bizans döneminde bazilika olarak inşa edilmiştir. 787 yılında 7. Konsil burada toplanmış ve resim ve heykel üzerindeki yasaklar kaldırılmıştır. 1331’de Osmanlılarla birlikte kilisenin önüne minare eklenerek camiye çevrilmiştir. İznik Ayasofya’sı hem müze hem de 2011 yılından beri cami olarak hizmet vermektedir.
İznik Müzesi (Nilüfer Hatun İmareti)
1960 yılından beri ziyarete açık olan İznik Müzesi, 1338 yılında 1. Murat tarafından annesi Nilüfer Hatun adına inşa ettirilmiştir. Müzede ilçe ve çevresinde bulunan eserler sergilenmektedir. Müze bahçesinde de Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı eserleri yer almaktadır.
İznik Gölü
İznik Gölü ülkemizin beşinci ve Marmara bölgesinin en büyük gölüdür. Gölün doğu-batı uzunluğu 32, kuzey-güney eni 12 km., ortalama derinliği 30 m. ve denizden yüksekliği 85 metredir. Gölde yaklaşık 20 tür balık çeşidi bulunmaktadır. Göl kıyısında parklar, yürüyüş yolları, çay bahçeleri, otel ve restoranlar bulunmaktadır.
Ayrıca Apollon Tapınağı, 1. Konsilün toplandığı senoto sarayı ve Aziz Neophytos’un kilisesi gölün içinde bulundu ve görüntülendi, ama gün yüzüne çıkarılması henüz gerçekleşmemiştir. İlçede olduğu söylenen kiliselerin adı ve alanı dışında hiçbir şey kalmamıştır.
İznik Kale Surları ve Kapılar
Şehrin çevresini beş kenarlı çokgen şeklinde kuşatan surlar 4970 metre uzunluğundadır. Helenistik dönemde inşa edilmeye başlanan surlar Roma ve Bizans dönemlerindeki kısımlar günümüze ulaşabilmiştir.
İznik Kalesi’nin dört ana kapısından günümüze ulaşmayı başaran İstanbul, Yenişehir ve Lefke Kapıdır. Göl Kapı ise yıkık durumdadır.