Sonsuz Şükran Köyü
Sonsuz Şükran Köyü, sanatçı ve kültür insanlarının içinde yaşayabileceği bir yaşam alanıdır. Yaşamını sanat ve kültür çalışmalarıyla sürdüren insanların birlikte olacağı küçük bir köy düşünülmüş ve gerçekleştirilmiştir. Köy, kendi içinde bağımsız, ama yanı başında bulunduğu kasabanın sosyal ve ekonomik yaşamına katılmaktadır. Katılımcıların yazlık evleri gibi değil, aynı zamanda köyleri olarak kabul ettikleri, yılın belirli günleri (yılbaşı, bayramlar gibi) değil her gün yaşamayı düşünecekleri bir mekan olarak projelendirilmiştir. Köyün yer seçiminde de; Orta Anadolu’nun turistik olmayan, kendine özgü özellikleri bulunan ve bakir alan olmasına özen gösterilmiştir. Kültür ve sanat insanlarının yaşadıkları şehirlerin gürültüsü, hava kirliliği ve stresinden kaçarak, daha sakin ortamlarda üretimlerini sürdürme istekleri böyle bir projenin asıl amacıdır. Köyde oluşturulan yaşam evleri ve üretim atölyeleri bölge mimarisini uyumludur. Sonsuz Şükran Köy, bu anlamıyla ülkemizde bir başka örneği olmayan, ilk olma özelliğini taşımaktadır. Köy kurulduğu günden bu yana yılın belli dönemlerinde çeşitli festival, etkinlik ve faaliyetler düzenlenmiştir.
Sonsuz Şükran Köyü, Konya ili Hüyük İlçesi Çavuş Kasabasına bitişik olan ve içine iki adet küçük gölet bulanan alanda yer almaktadır. Aktepe ve Koru tepelerinin eteklerindedir. Köy alanında evler, sanat atölyeleri, özgün parklar, deneme bahçeleri, kültür merkezi ve rekrasyon alanları yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Proje bitmiş değil, sürekli kendini yenileyen ve büyüyen bir dinamiğe sahiptir. Modacı Cemil İpekçi, yönetmen Orhan Oğuz, Nilüfer Açıkalın, Filiz Akın, Halil Ergün gibi oyuncular, heykeltraşlar, ressamlar, akademisyenler, fotoğraf sanatçıları mimarlar ve yönetmenler ev sahibidir. Köyde toplam 51 ev bulunmaktadır.
Sonsuz Şükran Köyü, İstanbul’daki Fransız Sokağı’nın da kurucusu olan yönetmen Mehmet Taşdiken öncülüğünde 2009 yılında kurulmuştur.
Kendisi de Çavuş Kasabalı olan Taşdiken projesinin hedefini bir manifestoyla şöyle açıklamış;
“Türkiye’den ve dünyadan kültür-sanat adamları,
“Sonsuz Şükran Köyü”ne, Lümpenlik gösterisine değil, köylü gibi olmaya geliyor.
Kültür getirmeye değil, Anadolu’nun derin kültürüne sığınmaya geliyor.
Öğretmeye değil, öğrenmeye geliyor.
Kurtarıcı olmaya değil, kurtulmaya geliyor.
Almaya değil, borcunu ödemeye geliyor.
Sanatın, müziğin, şiirin, mimarinin derin ve zengin tarihine geliyor.
Kendini bulmaya geliyor.
Kendini yenilemeye, birikimleriyle yeniden yaratmaya geliyor.
Toprağıyla bereketlenmeye, suyuyla arınmaya, havasıyla can bulmaya, insanıyla bilgeleşmeye geliyor.
Şablonların ve her çeşit yapaylığın giderek ufkumuzu daralttığı bir yaşamdan hakikiliğe geliyor.
Üreten, yaratan bin yıllık maceramızın ve binlerce yıllık uygarlıkların diyarı Anadolu’ya sonsuz şükrana geliyor.”
Sonsuz Şükran Köyü, Konya’ya 95 km, Beyşehir Gölü’ne 5 km Beyşehir ilçesine 30 km mesafededir.
Konya’nın Hüyük ilçesinde bulunan sanat ve kültür insanlarına ait kerpiç evlerin bulunduğu Sonsuz Şükran Köyü ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Her ne kadar köyün kuruluş yer seçiminde “turistik olmayan” kriter düşünülse de köy insanların ilgisini çekmektedir. Konya’nın yeni turizm noktalarından biridir.
Gidin, görün beğeneceksiniz.