Karaman (Taşkale Tarihi Tahıl Ambarları / Manazan Mağaraları /İncesu Mağarası)

YAYINLAMA: 20 Ağustos 2020 / 17.44 | GÜNCELLEME: 20 Ağustos 2020 / 17.47

Karaman, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. 1989 yılında Konya’dan ayrılarak il olmuştur. Kuzey ve doğuda Konya, güneyinde Mersin ve batısında Antalya yer alır. Denizden yüksekliği 1.033 metredir. Karaman Hititler, Lidyalılar, Frigyalılar, Romalılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehre ismini veren Karamanoğulları Beyliği’nin başkenti olmuş, Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277 yılında yayınladığı bir fermanla “Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya” diyerek Türkçe’yi resmi dil ilan etmiştir. Bölgenin tarihi M.Ö. 8000'lere gitmektedir. Karaman, önemli yer altı şehirleri, mağaralar ve inanç merkezlerine sahiptir.

Taşkale Tarihi Tahıl Ambarları

Tahıl  Ambarı 5    Tahıl Ambarları 2

Tahıl Ambarı 4

Tahıl Ambarları, Taşkale köyünün içinde killi kireç taşından oluşan  40 metre yüksekliğindeki bir kaya kütlesinin içi tamamen insan eli ile oyularak oluşturulan 250’nin üzerinde ambarları 800 yıldır sapasağlam durmaktadır. Ambarlar tek veya iki odalı olarak oyulmuştur. Her bir ambarın kapasitesi 12 tondur. Kaya yüzeyine oyulan nişlere tutunarak çıkılmakta, zincirli makara sistemi ile tahıl ürünleri taşınmaktadır. Ardıç ağacından yapılan 50 ile 60 cm’lik kapıları bulunmaktadır. Tahıl ürünlerinin killi kireç taşının ısı ve nemi sabit tutma özelliği sonucu uzun süre bozulmadan saklanabildiği ambarlar günümüzün buzdolaplarının işlevlerini görmektedir. Tahıl Ambarlarında 30 yıl bozulmadan saklanabilen tahıllarda % 5 oranında bozulma görülmektedir. Kayalıkta bulunan şapel zamanla camiye çevrilmiştir. Taş Cami adını taşıyan ibadet yeri isteyenlere hizmet vermektedir.

Taşkale Köyü, Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesinin de memleketi olma özelliğini taşımaktadır. Dede Kızıl Hafız Ahmet Efendi’nin Makedonya’ya göçmeden önce burada yaşaması köylüler tarafından övünçle anlatılmaktadır.

Manazan Mağaraları,  İl merkezinden 50 km uzaklıktaki Taşkale’de’ çıktıktan 8 km sonra yolun sağındaki yamaçta yer alıyor. Manazan Mağaraları yazan tabelanın yanında bulunan otopark bulunuyor. Yoldan mağaraya eğimle yürüme yoluna yapılan merdivenlerle çıkılıyor. Yoldan mağaralara ulaşım 300 metre civarındadır.  Yüksek kaya kütlesi içine tamamen insan eliyle oyulmuş 14 asırlık ve 5 katlıdır. Her katta birçok oda ve avlu vardır. Oda ve avluların pencereleri bir bulunmaktadır. Her katın belirli bölümlerinde mezar odaları da yer almaktadır. Katlar arası geçişler dik kuyular aracılığıyla, en fazla bir insanın geçişine imkan vermektedir.  Mağaraların içinde bulunan buluntulardan geçmişinin Bizans dönemine 6-7. yüzyıllara gittiği anlaşılmaktadır.  Mağaralar içinde bulundukları vadiyi doğudan ve batıdan kontrol edebilecek biçimde inşa edilmiştir.

Manazan 2    Manazan 3    Manazan 5

Manazan Mağaraları da Taşkale Tarihi Tahıl Ambarları gibi çok bilinen bir yer olmadığından dolayı yoğun bir ziyaretçisi de bulunmamaktadır. Mağaraları ve ambarları koruyan herhangi bir önlem olmadığından dolayı kaderine terk edilmiş izlemini vermektedir.

İncesu Mağarası, Taşkale’nin 9 km dışında, İncesu deresinin yamacında yer almaktadır. Mağaranın uzunluğu bin 356 metre, astım, bronşit ve kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği ifade edilmektedir. Mağaranın yüksekliği 2-6 m arasında, eni zaman zaman 10 metreye çıkabilmektedir. Mağara 19922’de birinci derecede doğal sit alanı ilan edilmiş, bin 50 m’lik alanı aydınlatılmış, yürüyüş yolları yapılmış ve 2013 yılında ziyarete açılmıştır. Mağara ücretsiz görünmesine karşın köy muhtarlığı tarafından giriş ücreti (muhtarlığa bağış adı altında) alınmaktadır.

İncesu 1   İncesu  4    İncesu 5

Çok bilinmeyen Karaman’ın bu güzellikleri yanında, şehir merkezinde bulunan Karaman Kalesi, Karaman Müzesi, Hatuniye Medresesi, Hürrem Dayı Evi, Yunus Emre Evi- Türbesi, Tartan Evi, Derbe, Alaeddin Bey Kümbeti, Binbirkilise ve  Çeşmeli Kilise görülebilir.

İç Anadolu Bölgesi’ne yolunuz düşürse, pek bilinmeyen bu sıra dışı güzellikleri herkesin görmenizi öneririm.

Karaman Kalesı  Hürrem Dayı Evi 

Alaeddin Bey Türbesi  Hatuniye Medresesi 

 

Karaman (Taşkale Tarihi Tahıl Ambarları / Manazan Mağaraları /İncesu Mağarası)