Doğal gaz müjdesi

YAYINLAMA: 27 Ağustos 2020 / 20.17 | GÜNCELLEME: 27 Ağustos 2020 / 20.17

Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan tarafından 14.Ağustos.2020 Cuma günü Türkiye’nin Karadeniz’de 320 Milyar Metreküp doğalgaz bulduğunu müjdeledi.

Türkiye Osmanlı Devleti zamanında Dünyanın en büyük Petrol rezervine sahipti.

Yüzyıla kadar İngiltere Rusların Akdeniz’e inmelerini istemediğinden Boğazların Osmanlı Devletinde kalması için Osmanlıları desteklemişti.

Ancak, 1880li yıllara gelindiğinde o zamana kadar enerji olarak kullanılan kömürün yerine Petrolün daha verimli olduğu ve İngiliz gemilerinin petrolle kömüre göre iki misli daha verimli olduğu anlaşılınca İngilizler artık Osmanlıdaki Petrole göz dikmişlerdi.

Bu yönde 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devletinin İngiltere ile anlaşmaya çalışmasına karşılık vermemiş ve Osmanlı Devletinin peşin parayla satın aldığı 2 adet zırlhı Savaş Gemisine de el koymuş ve vermemişti. Aynı zamanda Rusya ile de gizli bir anlaşma yaparak aynı paktta yer almasını sağlamış ve Ruslara da Boğazları vaad etmişti.

Hepimizin bildiği gibi 1. Dünya savaşı sonunda Osmanlının Petrol olan hemen tüm bölgelerine (Arabistan, Irak gibi) el koymuştu.

Kurtuluş savaşı sonunda da İngiltere işgali altındaki petrol olan bölgeleri vermemişti.

Lozan Anlaşması sonunda Türkiye Tam Bağımsız bir cumhuriyet olduktan sonra da zaman zaman petrol aramaları yapmış ve Batmanda petrol de bulmuş ve işletmiş olmasına rağmen bulunan petrol ihtiyacını karşılamamış ve sürekli Petrol ve Doğalgaz ithal eden bir pozisyonda olmuştuk.

Müjde müjde mi ? Evet müjde

Geçen Cuma ilk defa önemli miktarda bir Doğalgaz rezervi bulunduğu müjdelenmiştir. Bu müjde Tüm ülke vatandaşlarının yüzünü güldürdü.

Medyaya yansıyan uzman görüşlerine göre Türkiye’nin yıllık Doğalgaz ihtiyacı 45 Milyon Metreküp hesabıyla bulunan Gazın Türkiye’nin 7 yıllık ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğu hesaplanmaktadır. Böylece Doğalgaz çıkarılmaya başladığında Ülkenin Cari açığının karşılanmasında da önemli oranda faydalı olacağı açıktır.

Doğalgazın çıkarılması için Hükümet yetkilileri 2023 yılını hedef göstermişler ve bunun yerli teknoloji ile başarılacağını beyan etmişlerdir.

Ancak konunun uzmanları bu hedefin iddialı olduğu ve bunun için 5 yıllık bir sürenin gerekeceği ve 5-6 Milyar Dolarlık bir yatırım gerektiğini ve Yabancı Teknoloji de gerekebileceğini işaret etmektedirler.

Böyle de olsa sonuçta bulunan gaz çok önemlidir. Ve öyle veya böyle çıkarılacak ve ülkemiz ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

Ayrıca hükümet yetkilileri 1-2 ay içerisinde yeni katmanlarda yapılacak araştırmalarda yeni rezervlerin bulunması konusunda umutlu olduklarını beyan etmişlerdir. Ve aynı şekilde Doğu Akdenizdeki aramalarda da Yeni Doğalgaz rezervlerin bulunması konusunda umutlu olduklarını beyan etmişlerdir.

TEMENNİMİZ

Temennimiz yeni rezerv keşifleri ile Doğalgaz ve Petrol bulunması ve bunları ithal pozisyonundan ihracatçı pozisyonuna kısa sürede ulaşmamızdır.

Doğal gaz müjdesi