β-Glukanlar (beta-glukanlar) ve bağışıklık sistemi (1)

YAYINLAMA: 03 Eylül 2020 / 19.17 | GÜNCELLEME: 03 Eylül 2020 / 19.17

Beta-glukan, bazı mantarlar, yulaf, çavdar, arpa ve benzer tahıl ürünleri ve ekmek mayasından elde edilen bir polisakkarittir.

 Polisakkaritler yapısal olarak bir karbonhidrat çeşididir. Beta-glukan ise Karbonhidratların türlerinden posa yani lif grubuna girer. Karbonhidratlar içinde, proteinlerle bağ kurabilen ilginç kimyasal yapıları vardır.

Beta-glukanlar bazı deniz bitkilerinde, küfler de ve bakterilerde de bulunur. Bunun en faydalı örneği ise Reishi Mantardır.

Beta-glukan insanlarda ve hayvanlarda bulunmaz. Sadece bitkilerde bulunan Beta-glukan, bu yüzden dolayı dışarıdan alınmalıdır. İnsan beslenmesinde Beta-glukan çok önemlidir.

Beyaz ekmeği meydana getiren endüstriyel maya yani fırıncı mayasının içindeki hamuru mayalayan ve kabarmasını sağlayan “Saccaharomyces cervisiae” bakterisinde bolca Beta-glukan bulunmaktadır.

Ama maalesef fırında pişerken tüm bakteriler ölmekte ve o mis kokulu sıcak sıcak çıkan beyaz ekmek içinde beta-glukan oranı da oldukça azalmaktadır. Fakat bu durum ekşi mayalı tam buğday ekmeğinde böyle değildir. Ekşi maya ile yapılan tam tahıllı organik ekmeklerin içindeki  beta-glukan  pişirirken bozulmamaktadır. Beyaz ekmek piştikten sonra hızlıca bayatlar ve içinde bakteri ile beta-glukan miktarı azalır.

Beyaz ekmek yerine ekşi mayalı organik tam buğday ekmek yemeyi tercih ederek beta-glukan  dan   daha fazla faydalanabilirsiniz. Günde 3 dilim ekmek size ihtiyacınız olan glukanı  sağlar.

Son  yıllarda Beta-glukan ile ilgili 500’den fazla bilimsel araştırma yapılmıştır. Araştırmaların sonucunda bağışıklık sistemi yani immün sistemi güçlendirici özelliği gösterilmiş. Bağışıklık sisteminin anında cevap vermesini güçlendirecek etki gösteren Beta-glukan, kötü bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı da  vücudu korur .

β-Glukanlar (beta-glukanlar) ve bağışıklık sistemi (1)