Meryem Ana Evi

YAYINLAMA: 06 Eylül 2020 / 21.08 | GÜNCELLEME: 06 Eylül 2020 / 21.14

İzmir’in Selçuk ilçesinde Efes Antik Kenti yakınlarındaki (6 km mesafedeki) Bülbül Dağı üzerinde Hristiyanların kutsal sayılan anası Meryem Ana Evi bulunuyor.

birinci sayfaya

Hristiyanlarca “Panaya Kapulu” olarak adlandırılan buranın M.S. 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülmekte. Hz. İsa’nın Romalılar tarafından yakalanıp Kudüs’te çarmıha gerilmesinden önce, Hz. İsa annesi Meryem’i arkadaşı ve havarisi olan St. Jean’a teslim etmiş. St. Jean, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra Hz. Meryem’in Kudüs’te kalmasının tehlikeli olacağını düşünerek onu yanına alarak Efes’e getirmiş. Efes, Romalıların yönetiminde olduğundan onu Bülbül Dağı’nda ormanın içinde yaptığı bir kulübede saklamış. Hz. Meryem 101 yaşına kadar Bülbül Dağı’ndaki bu kulübede yaşadığı ve burada öldüğü kabul ediliyor. Hristiyanlık dinini yaymayı kendisine görev edinen St. Jean’in, İncilini de burada yazdığına inanılıyor. St. Jean’ın mezarı, Selçuk’taki St. Jean Bazilikası içindedir.  Hristiyanlığın yayılmasından sonra buraya Hristiyanlarca “Haç” şeklinde bir kilise yaptırılmış.

13

Meryem Ana Evi, 1774-1824 yılları arasında yaşamış gözleri görmeyen ve Türkiye’ye hiç gelmemiş Anna Katharina Emmerick adlı bir Alman rahibenin tarifleri üzerine 1891’de bulunuyor.

4

Meryem Ana Evi’ndeki ilk ayin 20 Mayıs 1896’da yapılmıştır. Ev, 1951’de restorasyon çalışmaları yapılmış.  Ayrıca, şifalı olduğu rivayet edilen bir kaynak suyu da bulunan Meryem Ana Evi,  26 Temmuz 1967, 30 Kasım 1979 ve 29 Kasım 2006 yıllarında Papalar tarafından ziyaret edilmiş. Vatikan tarafından kutsal kabul edilen Meryem Ana Evi,  dünyanın dört bir yanından gelen Hristiyanlarca ziyaret edilen bir Hac Yeri olarak kabul görülüyor. Her yıl Mayıs ayının son Pazar günü ve 15 Ağustos’ta ayinler yapılıyor.

8

Meryem Ana Evi senede 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor.

11

Meryem Ana Evi, 2015 yılında Efes’in bileşeni olarak Unesco Dünya Miras Listesi’ne alınıyor.

10

Meryem Ana Evi’nde kafe ve hediyelik eşyaların satıldığı yerler bulunmakta. Küçük ve tek katlı kilisenin içerisinde fotoğraf çekmek yasak. Meryem Ana Evi’ne taksi ve özel araçla gidilebiliyor.

14

Buraya kadar gelmişken Selçuk ilçesi, Efes Antik Kenti ve Şirince Köyü’nü de gezinize dahil edebilirsiniz.

7  9 

2

3

5

6

 

Meryem Ana Evi