Kakule (2)

YAYINLAMA: 01 Ekim 2020 / 16.08 | GÜNCELLEME: 01 Ekim 2020 / 16.08

Faydaları

Geleneksel Çin tıbbında çölyak hastalığı tedavisinde kullanılır. İshale ve sindirim sorunlarına iyi gelir. Bronşit, astım ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır. İçeriğindeki A ve C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko sayesinde iyi bir vitamin ve mineral takviyesi sayılır.

Mide asidi ve bağırsak gazını giderir, zihni canlandırır. Sakinleştirici özelliği vardır, yatmadan önce içilenbirbardak kakule  çayı uykuyu düzenler. Kan akışının düzenlenmesine, tansiyon ve kolesterol sorunlarına fayda sağlar. Adet döneminde yaşanan spazm ve krampları giderir. Ağızdaki mikropları yok ederek diş çürümesi, diş eti kanamaları ve ağız kokusu gibi sorunları azaltır.

Hindistan’da bu özelliğinden dolayı tohumları çiğnenerek de kullanılmaktadır. Kakule tohumlarını sıcak suda demleyerek hazırlanan gargara ile ağzı çalkalamak da nefesi rahatlatır ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olur.

Kullanımı

Çayı: Bir tatlı kaşığı kadar öğütülmüş kakule tohumu, bir su bardağı kaynamış suya eklenir. Ağzı kapatılarak 10 dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra tatlandırmak için içerisine bir çay kaşığı kadar bal ilave edilebilir. Sıcakken tüketilmelidir. Diğer bitki çaylarına da katılabilir.

Türk kahvesinde: Her 1 kaşık kahveye damak zevkine göre yarım veya çeyrek kaşık toz kakule katılabilir veya tohum olarak cezveye atılır.

 Safra kesesi sorunu olanlar ve düzenli antidepresan kullananlar hekimlerine ve uzmana  danışmadan kullanmamalıdır.

 

Kakule (2)