Karahindiba nedir? (1)

YAYINLAMA: 09 Ekim 2020 / 18.12 | GÜNCELLEME: 09 Ekim 2020 / 18.14

Değerli okuyucularım  bugün sizlere biraz karahindiba bitkisinden bahsetmek istiyorum.

Ben her gün sabah saat yedide sevgili köpekçiklerimi; 3 yavruyu ve bir anneyi  gezdirmek için bahçeye  inerim.Bugün çimlerin arasından bol miktarda çıkmış olan karahindiba bitkisini ve çiçeklerini gördüm.

Yanımda kayınbiraderim Ali beyde vardı ve eşinin bunlardan şurup yaptığını , çok güzel olduğunu söyledi.Bende sizlere bugün karahindiba bitkisinden ve faydalarından bahsetmeye karar verdim.

İnsanoğlu bitkilerden ilk çağlardan beri hem temel besin hem de ilaç kaynağı olarak yararlanmıştır. Bitkilerin hangi kısımların yenilebileceğini, zehirli ve şifa verici özelliklerini deneme yanılma yöntemleriyle keşfetmişler, sadece toplamakla kalmayıp tıbbi bitkileri kültürümüze de almışlardır.

Ülkemiz dünyada  endemik bitkiler bakımından  en zengin topraklardandır. Üçbinyediyüz den daha fazla endemik bitkimiz vardır.İlaç sanayindeki gelişmelerden sonra endemik bitkilere olan ilgi azalmıştır.Fakat bilinçli ve doğru kullandığımız takdirde  endemik bitkilerden birçok alanda faydalanabiliriz.

Bitkisel ürünlerin en yaygın ilaç hazırlama ve tüketme şekilleri toz, hap, infüzyon, dekoksiyon, merhem, tentür, tıbbi yağ ve kokulu yağ olarak sıralanabilmektedir. Günümüzde hem keyif almak amacıyla hem de sağlık açısından olumlu etkilerinden dolayı, en yaygın olarak tüketilen bitkisel kökenli doğal ürünler, bitkilerden infüzyon (bitkilerin oral yolla kullanılan sulu kısımları) ve dekoksiyon (bitkilere soğuk su ilave ederek sıcakta kaynatılması) yoluyla hazırlanan bitkisel çaylardır. Bitkisel çayların sağlık açısından öneminin ortaya konulması, bu ürünlere ilginin gün geçtikçe artışına neden olmaktadır . Ayrıca son dönemlerde bitkisel çayların ticari olarak da piyasada yaygın olarak bulunması kullanım oranlarının yükselmesine etki eden bir başka faktördür. Bu nedenle çaylar ve bitkisel infüzyonlar günlük diyetimizin temel fenolik bileşik kaynaklarını oluşturmaktadır.

Sürecek

Karahindiba nedir? (1)