Karahindiba nedir?(2)

YAYINLAMA: 11 Ekim 2020 / 17.28 | GÜNCELLEME: 11 Ekim 2020 / 17.29

Böğürtlen yaprağı, mürver ağacı çiçeği ve karahindiba kökü de piyasadaki birçok bitkisel çay karışımlarının yapısında bulunan ve ayrıca kurutulmuş ürünleri yaygın olarak tüketilen bitkilerdendir. Karahindiba uzun yıllardır bitkisel ilaç olarak kullanılan fenolik içeriğinde olduğu bilinen bitkilerdendir . Besleyici olarak yüksek değerlere sahiptir. Karahindiba kökü özellikle safra kesesi ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak tüketilmektedir.Ayrıca geleneksel inanışa göre çiçeğinden yapılan infüzyonun birçok hastalığa iyi geldiği düşünülmekte, meyve kısmından ise ev yapımı ilaçlarda çokça yararlanıldığı görülmektedir .

Karahindiba, papatyagiller familyasından ülkemizde yaygın bulunan çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Çiçekleri sarı, yaprakları parlak yeşil renkli olsa da bitkinin adına karahindiba denmiştir. Bahar ve yaz aylarında çiçek açar, çiçeklilik süresi birkaç aydır. Güneş ve ılıman ilkimi sevmekle birlikte, soğuğa dayanıklıdır. Her tür toprakta yetişir. Mısır ve Kıpçak Türkleri'nin "katagan", Çağatay Türkleri'nin "saçratku" olarak bildikleri bu bitki günümüze "karahindiba" olarak gelmiştir.

İyi bir besleyici değeri olduğu kabul edilen karahindiba, yüksek oranda (%5) potasyum içerir ve bu hali ile en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir (böbrek yetmezliği olanlar dikkatli kullanmalıdır). A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir. Yaprakları salatalara katılıp yenir. Kökü de, yaşken doğranıp salatalara katılır. Kurutulan kökü, kimi ülkelerde öğütülüp acı hindiba kahvesi olarak içilmektedir.

 1 (1) 

Sürecek

Karahindiba nedir?(2)