Biberiye ve faydaları nelerdir?(1)

Güneşli Akdeniz kıyılarına özgü olan biberiye Ballıbabagiller familyasının hep yeşil kalan bir üyesidir. Cins ismi Rosmarinus, Latince’de “denizden” anlamına gelir ve bitkinin kıyı şeridi habitatına ve soluk okyanus mavisi narin damlamsı çiçeklerine atıfta bulunur. Biberiye küçük iğne uçlu yapraklı bir bitki kuşdili, hasalban akpüren, urum çiçeği olarak da bilinir. Çok yıllık çalımsı bir bitkidir . 1-2 m boyundaki bitki kışın yapraklarını dökmez. Kafur ya da okaliptüs kokusunu andıran güçlü bir aromaya sahiptir. Kumlu ve balçıklı toprakları sever. Yaprakları %1-2.5 oranında uçucu yağ içerir. İç piyasada aktarlarda satılan ve ihraç edilen tıbbi ve aromatik bitkilerimizden birisidir.
Taze biberiyenin ayırt edici kokusunu biliyorsanız onu gözleriniz kapalı bile tanıyabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ellerinizi yapraklarına sürüp kokusunu içinize çekmektir. Çiçekleri genellikle mavidir ama beyaz, pembe, lavanta rengi ya da gök mavisi de olabilir.
Biberiye yaprağının bileşeninde borneol, kâfur, linalol, kamfen, sineol, tanen, reçine, bitki asidi ve acı olan maddeler bulunmaktadır.
Sürecek
