Biberiye ve faydaları nelerdir? (2)

YAYINLAMA: 03 Kasım 2020 / 18.11 | GÜNCELLEME: 03 Kasım 2020 / 18.11

Biberiyenin çamımsı aroması ve acı-tatlı tadı hem tatlılarda hem de ana yemeklerde kullanımına imkân verir. Osmanlı mutfağının en önemli baharatları arasında yer alırdı. Bitki yüzyıllardır bitki bahçelerinin ve mutfakların vazgeçilmezlerindendir. Tarih boyunca sabunlara, losyonlara ve kozmetik malzemelerine koku vermek amacıyla kullanılmıştır. Eski zamanlardan beri biberiye  aşkın, sadakatin ve anmanın sembolü olmuş; ayinlerin, hem evlilik hem de cenaze törenlerinin bir parçası olmuştur. Ayrıca dalları düğün çelengi olarak örülerek gelinlere de takılırdı.

Bazı Avrupa ülkelerinde yaslıların cenaze törenlerinde biberiye taşırlar ve tabutun üzerine biberiye serpiştirirlerdi.

Tıbbi bir bitki olarak biberiyenin hafızayı canlandırdığı ve mutluluk verdiği erken dönemlerde fark edilmişti. Antik Yunan’da öğrenciler, hafızalarını güçlendirmesi için biberiye rozetleri takardı.

Yunanistan’da hâlâ öğrencilerin sınavdan önceki gece evde biberiye yaktıkları söylenmektedir.

Büyük Plinius (M.S. 23-79) biberiyenin görüşü keskinleştirdiğini yazmıştır. 1525 yılında yayınlanan Banckes’in Herbal kitabında biberiyenin şarapta kaynatılarak yüz temizleyicisi olarak kullanılabileceği, gutu önlediği, şarapla beraber içildiğinde öksürüğü hafiflettiği ve iştahsızlığa iyi geldiğini yazar.

 

Sürecek

Biberiye ve faydaları nelerdir? (2)