Bodrum

YAYINLAMA: 15 Kasım 2020 / 18.07 | GÜNCELLEME: 15 Kasım 2020 / 18.10

Sadece ülkemizin değil, dünyanın en ünlü tatil bölgelerinden biri olan Bodrum, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. Eğlence hayatı, birbirinden zengin sosyal imkanları, kültür-sanat olayları, marinası ve doğal güzellikleriyle her kesimin beklentisini fazlasıyla karşılanıyor. Bodrum’un çevresinde yer alan Gümbet, Bitez, Akyarlar, Turgutreis, Yalıkavak, Gümüşlük ve Gündoğan gibi yerleşimler de ilçe merkezi gibi ünlüdür.

Halikarnas Balıkçısı Müze Evi

1890 -1973 yılları arasında yaşayan ve Halikarnas Balıkçısı bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı, Bodrum’a olan sevgisi ve Mavi Tur yolculuklarını başlatan ünlü edebiyatçımızdır. Bodrum’un antik çağdaki adı Halikarnas’ı kendisine isim olarak almıştır. Cevat Şakir, cumhuriyetin ilk yıllarında asker kaçaklarıyla ilgili (“Hapishanede İdama Mahkum Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler” ) yazdığı bir yazısı nedeniyle Bodrum’a sürgün edilir.

Halikarnas Balıkçısı Evi Girişi

Yazarın kendisinin hazırladığı bir belgede, kimliğin iş bölümünde, Pezevenklikten başka her işi yapar” ibresi bulunmaktadır.

Kemik kanseri olan ve 1973 yılında yaşamını kaybeder. Vasiyeti üzerine yaşamında seçtiği, Gümbet Mahallesi Gönül Tepesi’ne gömülür.

Halikarnas Balıkçısı Evi

Merhaba Akdeniz, Mavi Sürgün, Anadolu Tanrıları, Anadolu Efsaneleri, Aganta Burina Burinita, Anadolu’nun Sesi gibi eserler yazarın kitaplarından bazılarıdır.

Halikarnas Balıkçısının Mezarı

 

Zeki Müren Sanat Müzesi

“Sanat Güneşi” ya da “Paşa” olarak da bilinen, sesi ve sanatıyla hemen herkesi kendisine hayran bırakan Zeki Müren’in 1980 yılından vefat ettiği 1996 yılına kadar yaşadığı Bodrum’da bulunan bahçe içindeki iki katlı evi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında restore edilerek, 8 Temmuz 2000 tarihinde müzeye dönüştürülmüştür.

Zeki Müren Sanat Müzesi 1

Müzede; sanatçıya ait özel eşyalar, sahne kostümleri, takıları, aldığı ödülleri, hayranlarından gelen mektupları, fotoğrafları, kendi yaptığı suluboya tabloları ve plaklarını görebilirsiniz. Bir şiir kitabı, 200 bestesi bulunan ve 50 plak çıkaran sanatçının 18 sinema filminde de oynamıştır. 1991 yılında “Devlet Sanatçısı” ödülünü de almıştır.

Zeki Müren Sanat Müzesi

Müzenin ön bahçesinde arabası ve elinde mikrofonlu bronz heykeli bulunmaktadır.

Müzeyi yılda 100 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtilmektedir. Mezarı Bursa’da bulunmaktadır.

“Senede Bir Gün”, “Kahır Mektubu”, “Eskimeyen Dost”, “Gözlerin Doğuyor Gecelerime” ve “Sorma” sanatçının dillerde düşmeyen bazı besteleridir.

 Usta şair Cemal Süreya onun için: “Zeki Müren son kırk yılın sadece en ilginç değil, aynı zamanda en büyük şarkıcısı.” demiştir.

Zeki Müren Sanat Müzesi 2

 

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum denilince ilk akla gelen beyaz evleriyle birlikte Bodrum Kalesi’dir. 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından üç tarafı denizlerle çevrili kayalık üzerine, iki liman arasına inşa edilmiş ve günümüzde Bodrum'un simgesidir. Kalede, Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol (Yılanlı) bulunuyor. Bodrum Kalesi, 19'uncu yüzyıl sonunda hapishane olarak kullanılmıştır. Kale içinde ülkemizin tek ve dünyanın önemli sualtı arkeoloji müzesi yer alıyor. İlk olarak 1964 yılında müze haline getirilerek açılmış olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, 1995 yılında Avrupa’da gerçekleştirilen Yılın Müzesi yarışmasında “Özel Övgü” ödülünü almıştır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde gezilebilecek olan toplamda 13 farklı bölüm yer alıyor.

Bodrum Kalesi

Sualtı  Müzesi

Sualtı müzesi

Gümüşlük

Bodrum’un batısında, 20 km uzaklıkta ve Ege Denizi ile Akdeniz’in kesişme noktasında yer alıyor. Gümüşlük’ün antik çağdaki adı Myndos (Mindos). Myndos Antik Kenti burada ve büyük bölümü sualtında bulunuyor. Myndos, Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden biri olan Lelegler tarafından M.Ö. 640’da kurulmuştur.

Gümüşlük 1

Gümüşlük deniz kenarına sıralanan balık restoranları, el sanatları çarşısı, kafeleri ile görülmeye değerdir. Gümüşlük, Bodrum’un en güzel koylarına sahip olmasıyla biliniyor. Gümüşlük plajı da, rüzgarlara karşı korunmalı bir konumda olması sebebiyle günün her saatinde yüzmek için elverişli durumdadır. 1975 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilmesiyle bölgede artan yapılaşmaya karşı özgünlüğünü korumuştur.

Gümüşlük 2

Gümüşlük, bir kez gördükten sonra bir daha vazgeçemeyeceğiniz yerdir.

Gümüşlük 3

Gümüşlük 4

 

Bodrum