Korona Virüse Karşı Nasıl Beslenmeliyiz?

YAYINLAMA: 19 Kasım 2020 / 20.06 | GÜNCELLEME: 19 Kasım 2020 / 20.06

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) tarafından pandemik hastalık olarak ilan edilen COVİD-19 yani korona virüs, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir.

Yaşanan vakalardaki ölüm ve iyileşme oranları ise immün sistem dediğimiz bağışıklık sistemini gündeme getirmiştir.

Corona virüs salgınının yaşandığı bugünlerde seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan,flovanoidlerden  zengin olması  önemlidir.

Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'nde önerilen Sağlıklı Yemek Tabağı'na göre her ana öğünde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kurubaklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) oluşması önerilmektedir.

Beslenmeyi renkli bir yağlı boya tablo gibi düşünebilirsiniz.içinde her renk vardır.

Günlük beslenmemizde de her renk gıdaya yer vermeliyiz.

Beyaz, sarı ,kırmızı,yeşil, mor renkli sebzeler günlük ve  haftalık  menümüzde bulunmalıdır.Kırmızı ve beyaz  lahana,soğan sarımsak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak pırasa, roka tere, nane, maydanoz, kereviz, enginar, turp, havuç .salata bizler için çok kıymetlidir.Fakat salatayı yaptıktan sonra kısa sürede tüketmeliyiz.Salatalara yağlı yemeğin yanında tüketiyorsanız , kilo probleminiz varsa yağ ilave etmeye gerek yoktur .yağsız bir menü ile birlikte tüketiyorsanız  zeytinyağı ilave etmelisiniz.Yağda eriyen vitaminlerin  sindirilebilmesi  için.

Zeytinyağını her gün tüketmeliyiz. İşlenmiş  yağları tüketmemeye dikkat ediniz.

Bunların yanı sıra yeterli su tüketiminin sağlanması  çok önemlidir. Bitki çayları, çay ve kahve günlük sıvı ihtiyacımıza katkıda bulunur fakat  sade su tüketmemiz de oldukça önemlidir.En  az her gün  7-8 bardak su içmeliyiz.

C vitamini yönünden zengin narenciye grubu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, taze sıkılmış limon suyu bekletmeden sulandırılarak her gün alınmalıdır.

Bunlara ek olarak kuru meyveler,özellikle kuru kayısı ,mürdüm eriği, kuru siyah üzüm,keçi boynuzu,dut kurusu,kuru incir,vişne kurusu  çok güçlü antioksidanlardır.

Kuru bamya, patlıcan, biber, domates gibi gıdalar da raf ömrü uzun; lif ve mineral kaynağı gıdalar oldukları için çok faydalıdır.

15

Dayanıklı ve besin değeri yüksek bir başka alternatif ise kurubaklagillerdir ve her gün tüketilebilir.yemek olarak alabildiğimiz gibi, haşlayarak küçük porsiyonlar olarak dondurarak salatalarımıza, çorbalarımıza  ekleyebiliriz.

Sürecek

Korona Virüse Karşı Nasıl Beslenmeliyiz?