Hatmi çiçeğinin faydaları ve zararları 

YAYINLAMA: 25 Kasım 2020 / 14.15 | GÜNCELLEME: 25 Kasım 2020 / 14.18

Hatmi çiçeği ülkemizde oldukça fazla yetişen güzel bir görünüme sahip olan bir bitkidir. Dik ve tüylü bir gövdeye sahip olan çiçek; Akdeniz bölgesinde Ağustos aylarında yetişir. Doğal ve kendiliğinden yetişen bu bitki diğer doğal bitkiler gibi oldukça şifalı bir etki taşımaktadır. Hatmi çiçeğinin boyu 1.50 santimetreyi bulabilmektedir. Hava değişimlerinden çok fazla etkilenmez. Şifa dağıtan kısımları yaprakları, kökü ve çiçeğidir. Hatmi çiçeğinin içerisinde yer alan maddeler; galaktoz, aspargan, sakaroz, nişasta ve pektindir. 

Özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış aylarında ortaya çıkan solunum yolları hastalıklarında çayı demlenerek içilmesi çok faydalıdır. 

Özellikle limon, nane, zencefil, ıhlamur, çörek otu ile karıştırılarak içilebilir. Bal ekleyebilirsiniz 

hatmi1

Hatmi Çiçeği Faydaları Neler? 

İdrar söktürücü özelliği vardır. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarında ortaya çıkan gaz sorunları için, mide ülseri, boğaz ve bağırsak ülserleri için de etkili bir koruma ve fayda sağlar. 

Balgam söktürücü özelliği vardır. Sigara, soğuk algınlıkları, öksürük gibi bir takım balgam oluşum durumlarında etkilidir. Boğazın yumuşamasına hem de balgamın atılmasını sağlar. Özellikle kuru öksürük ve gıcık olan öksürüğü yumuşatır. 

Böbrek ve rahim de ortaya çıkan iltihaplanmalarda da fayda sağlar. 

Sinüzit, prostat, bağırsak ve mide iltihaplanmalarına da etkilidir. 

Ciltte ortaya çıkan akne, sivilce ve siyah noktalar için de haricen kullanılabilir, lekeleri giderir, ciltte yumuşama da sağlar. 

Güneş yanıklarında haricen kullanılabilir, yanıkları iyileştirir. 

Kaynatılan suyu ile saçları yıkamak; saçların parlamasını ve canlanmasını sağlar. 

Diş etlerinin çekilmesinde ve iltihaplanmasında hatmi çiçeği kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa, ağrıların dinmesini hem de iltihabın söktürülmesini sağlar.  

Hatmi Çiçeği Zararları Nelerdir? 

Belli başlı bir zarar bulunmayan Hatmi çiçeği; her şeyde olduğu gibi aşırı tüketilmesi ile sorun oluşturabilir. Günlük olarak 2 bardağı geçmeyecek şekilde çayı içilebilir. Ama sürekli olması idrar söktürücü özelliği nedeniyle aşırı su kaybına neden yaratabilir. Hamile kadınlarda tüketilmemelidir. 

Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır? 

Kurutulmuş olarak aktarlardan alabileceğiniz Hatmi çiçeğini; kaynatılmış suyun içerisine atarak 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz. 

8

 Artan çayı da yüzünüze tonik olarak kullanabilirsiniz. 

Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar için uygulamadan önce; asitli içecek ve sigara içmemeniz iyi olacaktır. Bu şekilde hatmi çiçeğinin faydasını daha fazla görebilirsiniz. Ayrıca; hatmi çiçeği çayını 7 yaş altı çocuklarınıza içirmemeniz tavsiye olunur. 

Her şey de olduğu gibi azı karar çoğu zarar, unutmayınız. 

Hatmi çiçeğinin faydaları ve zararları