Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanımı

YAYINLAMA: 26 Kasım 2020 / 21.06 | GÜNCELLEME: 26 Kasım 2020 / 21.08

Tıp alanındaki önemli gelişmelere rağmen, insanlar zaman zaman şifayı doğada aramış ve yüzyıllardır edindikleri deneyimler neticesinde tıbbi bitkilerin kullanımına hiç ara vermemişlerdir.

120420152329595009341_2

Bitkilerin tedavide kullanılışı insanlığın varoluşuyla başlamıştır. Birçok kutsal kitaplarda bazı önemli bitkilerden söz etmesi de insanların ilgisini çekmiştir . M.Ö. 50.000 yıllarında Yontma taş devrinde yaşamış insanlara ait Anadolu’daki mezarlarda bulunan bitki kalıntıları bunun önemli kanıtlarından biridir. Ancak ilk kayıtlı bitkisel listeler Mısırlılara ait papirüslerdedir. Mısırlılar, Hititler, Asurlular döneminde kayıtlı olan birçok bitki günümüzde hala benzer karışımlar ve benzer amaçlar için kullanılmaktadır. Örneğin, III. Ramses döneminde göz problemleri için kullanılan Cannabis sativa günümüzde de tavsiye edilmektedir. Bitkisel tedavi çoğu zaman hafif bir tedavi şekli olarak görülmüştür. Ancak, bazı bitkiler yüksek dozda kullanıldıklarında toksik etki gösterir.

bitki-1

Bu nedenle doğru bitkiyi, doğru dozda kullanmak bitkisel tedavide esastır. Diğer önemli bir nokta da doğru bitkinin doğru bir şekilde toplanmasıdır. Günümüzde bitkilerle tedavi ‘’Fitoterapi’’ olarak bilinmekte ve kökeni geleneksel halk ilaçlarına dayanmaktadır. Bitkilerle tedavi anlamına gelen ‘’Fitoterapi’’ terim olarak ilk kez Fransız hekim Henri Lenclerc (1870-1955) tarafından kullanılmıştır. Her geçen gün Farmakognozi’de yaşanan bilimsel yenilikler ve yeni etken maddelerin elde edilmesi, bunun yanında da, sentetik maddelere karşı daha ucuz ve daha az yan etkisi olması nedeniyle fitoterapötiklerin tercih edilmeleri fitoterapinin gelişimini sağlamıştır. Sürecek

Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanımı