Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanımı(3)

YAYINLAMA: 29 Kasım 2020 / 20.10 | GÜNCELLEME: 29 Kasım 2020 / 20.10

Tıbbi Çayların Dışında, Bitkisel İlaçların Hazırlanış Yöntemlerinden Bazıları Şunlardır:

Tentür: Tentürler bitkideki aktif maddeleri içeren alkolik bir ekstredir. Taze ya da kuru bitkinin üzerine seyreltik alkol ilave edilip, 1-2 hafta beklenmesiyle hazırlanırlar.

Ekstre: Bitkisel drogun çözünebilen kısmının uygun bir çözücü ile alınmasıyla elde İlacın kutusu üzerinde ø sembolü taşırlar. Düşük dozda tedavi ederler. Çok fazla seyreltme ile ilacın etki edici gücü artar, yan etkileri kaybolur, zehirliliği azalır. Kişiye özel hazırlanırlar.

Bitki Suları: Taze bitkilerin sıkılıp süzülmesiyle elde edilen suları, buzdolabında saklanarak bir hafta içinde kullanılabilirler.

 Merhem: Bitkisel drogun havanda ezilerek toz haline getirilmesinden sonra, bir miktar sıvı yağ ile de ezilip, üzerine azar azar eşit miktarda vazelin ve lanolin ilavesi ve havanda iyice karıştırılması ile elde edilirler.

 Lapalar: Lapalar, hazırlanmaları için ekmek, pişmiş ve ezilmiş patates ve yağ kullanılmaktadır. Patates ezilerek, ekmek ısıtılarak hazırlanır, içine gereken sıvı ekstre ilave edilir, karıştırılarak hazırlanan karışım bir bez içine yerleştirilir ve hasta bölge üzerine uygulanır. Sıcak olan lapalar 10-15 dakika, soğuk olanlar ise 25-30 dk istenilen bölgeye uygulanır.

Tıbbi Yağ: Genellikle haricen kullanılan bir ilaç şeklidir. Papatya, kantaron, sedef otu, kudret narı gibi drogların iki hafta kadar zeytinyağı içinde güneşte tutulup, sonra bezden süzülmesi ile elde edilir.

Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Gıda Ve Meşrubat Olarak Kullanımı Bitkisel drogların tedavi amaçlı kullanımı insanoğlunun varlığıyla ortaya çıkmıştır. Baharat olarak da değerlendirilmesi eski çağlara dayanmaktadır. Baharatlar  çoğunlukla  gıdalara lezzet, renk, tad verdiği gibi gıdaları bozulmadan da korumaktadır. Bugün sucuk ve pastırmada bulunan baharatların verdiği lezzet yanında koruyucu etkisi de büyüktür.

images

Tıbbi Çaylar Fitoterapi’nin uygulama yollarından birisi olan tıbbi çaylar, tek veya birkaç drog ile hazırlanmış, koruyucu ya da tedavi edici etkiler gösteren bitkisel sulu preparatlardır.

Tıbbi Çayların Hazırlanış Metotları: Demleme (İnfüzyon) : Yaklaşık 25 g kurutulmuş bitki üzerine, 1 litre kaynamış su ilave edilir. Kabın ağzı kapatılır ve 10 dk. bekledikten sonra karışım süzülerek içilir. İnfüzyon yoluyla hazırlanmış olan 1 litre su ile büyük miktarlarla hazırlanmak istenmiyorsa tek kişilik ve tek içimlik olarak 1-2 çay kaşığı kadar bitki karışımı aynı yol izlenerek hazırlanır

images-1

Kaynatma (Dekoksiyon) Yaklaşık 25 g kurutulmuş bitki üzerine 1 litre soğuk su ilave edilir ve ağzı kapatılarak 30 dakika kaynatılır, süzülür ve içilir. Bitkisel çayların içime hazırlanmasında kullanılan yollardan biri olan dekoksiyonun kullanım amacı, infüzyondan farklı olarak kök, kabuk, bazı meyva ve sert dokulu kısımları içeren bitkisel karışımlardaki etken maddenin çaya daha iyi geçmesini sağlayabilmektir. Bu da hazırlanması aşamasında yapılan 30 dakikalık kaynatma işlemi ile sağlanmaktadır.

 Oda Sıcaklığında Hazırlama (Maserasyon) Isı uygulamasıyla bozulan maddeler taşıyan ve yapısında müsilaj bulunan droglardan maserasyon metodu ile çay hazırlanabilir. Bu gibi droglar uygun bir kaba konulduktan sonra üzerlerine oda sıcaklığında su ilave edilir ve bir gece yine oda sıcaklığında bekletilir. Sonra da süzülerek içilir.

 

Sürecek

Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanımı(3)