Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanımı(4)

YAYINLAMA: 30 Kasım 2020 / 14.12 | GÜNCELLEME: 30 Kasım 2020 / 14.12

Tıbbi Çay Çeşitleri  Poşet çaylar, Paket çaylar, İnstant çaylar , Granüle çaylar

Bitkisel çaylar, tek bir bitkiden hazırlanabildiği gibi, birçok bitkiden karışım halinde de hazırlanabilir. Ama burada dikkat edilmesi gereken nokta, Fototerapinin tanımında da belirtildiği gibi kuvvetli aktivitesi olan, zehirli veya dozu ilaç formuna getirilmeden ayarlanamayan bitkilerin kullanılmaması gerektiğidir.

Günümüzde birçok gıda maddelerine değişik baharatlar katılarak lezzeti iyileştirilmiş ve tüketimi artmıştır.Günümüzde gıda, alkollü-alkolsüz içki ve sigara endüstrisinde bu baharatların veya etken maddelerin kullanımı belirli gizlilik sınırı içerisinde olmaktadır. Buna reçete adı verilmektedir.

Tıbbi Aromatik Bitkilerin Parfümeri Ve Kozmetik Sanayide Kullanımı Parfüm hoş kokulu aromatik bitkilerden damıtılan yağların belirli oranlarda karıştırılması ve alkol içine alınarak daha kalıcı hale getirilmesi ile elde edilen üründür .

Örneğin; bergamot, biberiye, lavanta, kakule, gül, karanfil, nergis, portakal çiçeği, sümbül, yasemin, zambak gibi hoş kokulu uçucu yağlar, sabit yağlar, absolütler, tentürler ve balsamlar belirli oranda karıştırılıp alkolde eritildiğinde ortaya Amor gibi mükemmel bir parfüm çıkar. Ayrıca Fransa’nın ürettiği dünya çapında meşhur olan Cigar parfümü Küba’dan ithal edilen tütün çiçeklerinden yapılmaktadır. Diğer taraftan günümüzde jojoba, ısırgan, defne, lavanta, sarımsak şampuanlarının reklamları yapılmakta ve yaygın olarak tüketilmektedir.

Tıbbi aromatik ve baharat bitkileri çağımızın yaşam ve kültür düzeyine uygun bir  şekilde gerek dünyada ve gerekse ülkemizde kullanımı artmıştır. Özellikle teknoloji, kimya, eczacılık ve gıda sanayinin gelişmesi bu artışa büyük katkıda bulunmuştur. Tıbbi ve aromatik bitkilerin rastgele ve bilinçsizce kullanımından ziyade amacına uygun ve doğru miktarlarda kullanılması beklenen faydayı artırmasının yanında ülke ekonomisini de israftan korur.

Unutmayınız ki  bitkiler kullandığınız ilaçlarla etkileşime girerek istenmeyen problemlere yol açabilir. Uzmanlara danışmadan kullanılmamalıdır. aşırıya kaçmadan kararında ve uygun şekilde hazırlanarak kullanılmalıdır.

Doğru kullanılırsa şifa yanlış kullanım ise size zehir olabilir.

AZI KARAR ÇOĞU ZARAR ¬

Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanımı(4)