Ekinezya nedir, faydaları nelerdir?

YAYINLAMA: 14 Aralık 2020 / 17.10 | GÜNCELLEME: 14 Aralık 2020 / 22.14

Değerli okuyucularım bugün size bir danışanımın “ekinazya boğaz enfeksiyonuma iyi geliyor” cümlesinden esinlenerek, sizlere bugün bu çok kıymetli bitkiden bahsedeceğim.

Ekinezya türleri, dik gövdeleri ile çok yıllık otsu bitkilerdir. Alt yapraklar saplı üst yapraklar genellikle doğrudan gövdeye tutunmuştur. Yapraklar oval mızrak şekilli bazen dişli, bazen tüylü,  çiçekleri pembe, beyaz, sarı, mor ve genellikle kırmızıdır. Uçucu yağlar, Lipit bileşikler, Azotlu bileşenler, Polisakkaritler, inulin ve  daha bir çok kimyasal bileşen bulundurur. Son yıllarda Amerika’da tıbbi bitki endüstrisinin yaklaşık %10’luk kısmını oluşturmaktadır. Günümüzde sağlık alanında gözlenen büyük gelişmelere karşılık insanoğlu hala virüslere karşı çaresiz ve korumasız. Önemli bir husus ise kişilerin kendi savunma silahlarını, yani bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve desteklemesidir. Herkes herhangi yolla bağışıklık sistemini desteklemeye çalışıyor. Bağışıklık sistemi, esasında bir “tasarruf hesabı” ya da “kumbara ” gibidir. Farklı kaynaklardan sağlanacak farklı özellikteki doğal ürünlerin akılcı bir şekilde kullanılması ile bağışıklık sistemimize yapacağımız katkılar, bizim hastalıklara karşı direncimizi güçlendirmemize yardımcı olacaktır. Doğa, bu bakımdan bizlere sonsuz kaynaklar sunmaktadır.

ekinezya2

Üst solunum yolu hastalıkları denince akla ilk gelen bitkilerden biri “ekinezya”dır. Esasında çok güzel bir görünüme sahip olması nedeniyle bir süs bitkisi olmasına karşılık, bazı türlerinin son yıllarda bitkinin özsuyu ve köklerinin bağışıklık sistemi üzerinde ve özellikle soğuk algınlığı şikayetleri üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle dikkati çekmektedir. Yapılan bilimsel nitelikteki deneysel (deney hayvanları ve hücre kültürleri üzerinde) ve klinik (insanlarda) çalışmalar bu bitkinin soğuk algınlığı etkenlerine karşı vücudun bağışıklık sistemini desteklediğini ortaya koymaktadır. Son yayımlanan bir çalışma ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığına yol açan (influenza virüsü ve solunum sinsityal virüs) ve uçuk virüsü gibi virüsleri öldürücü etkisi bulunduğunu göstermektedir. Araştırmanın ortaya koyduğu bulgulara göre, ekinezya hem bu virüsleri öldürüyor, hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin (sitokinler) miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engelliyor

ekinezya1

 Kullanım alanı genişleyen ekinezya Rusya’da sığırların süt kalitesini ve hastalıklara direncini doğal yolla arttırmak için yemlerine dahi katılmaktadırEnfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerimizin sayısını arttırdığı ve böylece savunma sistemimizi güçlendirdiği bilinen ekinezya bitkisi, geçmişten günümüze tıbbi amaçlarla kullanılmıştır.

Sürecek

Ekinezya nedir, faydaları nelerdir?