Ekinezya nedir, faydaları nelerdir?(2)

YAYINLAMA: 15 Aralık 2020 / 18.25 | GÜNCELLEME: 15 Aralık 2020 / 18.25

Kuzey Amerika’dan dünyaya yayılan Ekinezya’nın, Amerikan yerlileri tarafından; yara ve yanık iyileştirici, kabakulak, böcek ısırmasında, ağız ve yutak dezenfektanı olarak, karın ve baş ağrısında ağrı kesici olarak, öksürük, soğuk algınlığı, kızamık ve belsoğukluğu gidermede, yılan ısırmasında ve zehirlenmelerde panzehir olarak kullanıldığı araştırıcılar tarafından aktarılmaktadır (Muntean ve ark. 1998).

Bitkinin kullanılışını yerlilerden öğrenen H.C.F. Meyer 1870’lerde ekinezyadan geliştirdiği kan temizleyici “blood purifier” adlı ilacını birçok hastalığın tedavisinde kullanmıştır .

Ekinezyanın beyaz kan hücrelerine etkisi ilk kez 1915’te yayınlanmış. Avrupa’da artan talebi karşılamak için üretim çalışmaları yapılmış.Tıbbi bitki olarak bilinen ve ekonomik öneme sahip genellikle 3 tür ekinezya (E.purpurea, E.angustifolia, E.pallida) yaygın olarak tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır.

ekinazya

Bu türler günümüzde immunestimulant, antiviral, antibakteriyal, antiparasitik ve antienflamatuar özellikleri sebebiyle çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılmıştır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından (ÜSYE) koruyucu ve yardımcıdır.

Nezle, grip, bronşit, romatizma, kireçlenme ve jinekoloji, dermatoloji gibi alanlarda kullanımı ile uygulama alanları genişlemiştir (Muntean ve ark 1998, Lee ve ark 2009). Bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler.

Ekinezya bitki çayının etkisi suda çözünebilen kafeik asit türevlerinin etkisinden kaynaklanmaktadır. Daha yüksek etki sağlayabilmek için ekinezya çayının, ekinezya toprak üstü ve köklerinin suda çözünmeyen bileşenlerini (poliasetilenler, alkamitler vd.) taşıyan şurup, kapsül gibi ilaç şekilleri halinde hazırlanmış ürünlerin çayla birlikte kullanılması önerilebilir.

 Ekinezya, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarından korunmak ve tedaviye yardımcı olmak açısından en çok yararlanılan bitkisel ürünlerden biridir. Son yayımlanan çalışmalara göre ekinezya ürünleri, hem soğuk algınlığına yol açan veya uçuk virüsü gibi virüsleri öldürmekte, hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellemektedir. Sürecek

Ekinezya nedir, faydaları nelerdir?(2)