Ekinezya nedir, faydaları nelerdir?(3)

YAYINLAMA: 16 Aralık 2020 / 19.41 | GÜNCELLEME: 16 Aralık 2020 / 19.41

Bu bitkiden yararlanabilmek için öncelikle güvenilir kalitede ekinezya ürünü seçilmeli ve önerilen miktarlarda en az bir ay kullanılmalı. Ancak iki ay kullanıldığı halde yeterince yararlı olmadığı görülüyorsa daha uzun süre uygulamaya gerek yoktur. Çünkü bu durum, kullanılan ürüne ya da sizin bağışıklık sisteminize ilişkin bir sorun olduğunu gösterir

 Ayrıca bu bitkinin etkili olabilmesi için, taze bitkinin özsuyu ve köklerinden uygun şekilde hazırlanan özütlerin kullanılması son derece önemlidir.

Papatya gibi bitkilere alerjisi olan kişilerde, bitkinin aynı aileden olması nedeniyle alerji görülmesi riski göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak risk, toprak üstü kullanılan bitki türünün (Echinacea purpurea) ürünleri için söz konusudur. Köklerin kullanılması durumunda risk bulunmamaktadır.

Çay:  ÜSYE ve soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde yardımcı olarak E. purpurea toprak üstü kısımlarından veya E. purpurea, E. pallida ya da E. angustifolia köklerinden hazırlanan çayın günde 5-6 defa sıcak su içerisinde 10-15 dakika demlenmesinden sonra içilmesi önerilmektedir. Bir büyük fincan için 0.5-1 gram bitki yeterlidir.

Avrupa’da Echinacea purpurea’dan yapılmış 280 den fazla farklı ürün satılmaktadır. Merhem, tentür, losyon, krem, sıvı ve kuru ekstrakt ve diş macunları en çok kullanılan ürünlerdir.

Birleşik devletlerde ise taze ve kuru köklerin infüzyonu, toz edilmiş kökler yada kapsüllenmiş kuru herba olarak daha çok içten kullanım yaygındır.

 Ekinezya, soğuk algınlığı ve nezleden korunmak ve tedavisine yardımcı olmak amacıyla yararlanılan bitkisel ürünler içerisinde, tartışmasız en çok bilinenidir.

54596

Soğuk algınlığı denince ilk olarak aklımıza gelen bitkilerden bir diğeri de “ıhlamur” çiçekleridir. Ihlamur çiçeklerinin de, ekinezya gibi “iltihap giderici” etkisi bulunduğu deneysel olarak ortaya konulmuştur. Bu çalışmamız sonucunda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazıları (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin de (müsilaj) boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediği ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğu görülmektedir. Ayrıca çay şeklinde hazırlandığında bazı uçucu bileşenlerinin (linalool) ve flavonoitlerinin yatıştırıcı etki gösterdiği deneysel olarak gösterilmiştir. Bu bakımdan, bilhassa inatçı öksürüklerde kişilerin rahatlamasını sağlaması bakımından da yararlı olabilmektedir.

ADAÇAYI

 Ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olduğu bilinen bir başka bitki ise “adaçayı”dır. Özellikle bitkinin içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla çay şeklinde hazırlanan adaçayı ile hazırlanan gargaranın bu amaçla kullanılması önerilmektedir. Yeni yayımlanan bir klinik çalışmada; Adaçayı ile ekinezyanın birlikte uygulandığında dezenfektan gargaradan daha etkili olduğu gösterilmiş. İsviçre’de son 3 gün içerisinde boğaz ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuran 155 gönüllü üzerinde yürütülen bir çalışmada, bileşiminde ekinezya ve adaçayı içeren gargaranın 5 gün süre ile günde 10 defa kullanılması ile üçüncü günden başlayarak etkili olduğu gözlenmiş. Deneyde paralel olarak bir başka grup hastada yürütülen çalışmada 2 saat ara ile ağza sıkılan bir dezenfektan çözeltisinden  daha  etkili  bulunmuştur.

1056357_620x360

Sonuç olarak, özellikle soğuk algınlığı riskinin arttığı sonbahar ve kış dönemlerinde doğanın bizlere sunduğu bu etkili ve güvenilir silahlardan yararlanmak en akılcı yaklaşım olacaktır. Hiç şüphesiz, öncelikli hedef “hastalığa yakalanmamak”. Bu konuda bağışıklığı destekleyici bu tip ürünler koruyucu olarak yararlı olabilmektedir. Hastalığa yakalanma durumunda ise bu tip ürünlerden uygulanan temel tedavinin yanı sıra şikayetlerin hafifletilmesinde yararlanılması düşünülebilir. Kronik hastalıkları olanlar ilaçları ile birlikte almamamlıdırlar. İlaçlardan yarım saat veya bir saat önce almaya dikkat etmelisiniz.

Ekinezya,adaçayı ve ıhlamuru ;  çay gibi demleyebilirsiniz ve biraz bal ilavesi ile içebilirsiniz.

Gargara olarak 8-10 kez kullanabilirsiniz.

SAĞLIKLI VE MUTLU KALMANIZ DİLEĞİ İLE.

Ekinezya nedir, faydaları nelerdir?(3)