Nar(punica granatum l.) ve insan sağlığı üzerine etkileri (2)

YAYINLAMA: 24 Aralık 2020 / 18.50 | GÜNCELLEME: 24 Aralık 2020 / 18.52

Nar çiçek özü

Hindistan’da Unani tıbbında uygulanan Ayurvedik tıp tekniklerinde nar çiçeği özellikle diyabet tedavisinde kullanılmaktadır.

u1

Nar çekirdeği

Nar çekirdeği ile ilgili yapılan deneysel çalışmalarda, konjuge, linoleik asit bakımından zengin olan nar çekirdeklerinin deneklerde (farelerde) kolon kanseri ve damar sertliği riskini azalttığı ve bağışıklık sistemine olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.

Nar yaprağı ekstresi

Nar yaprakları polifenolik bileşikler bakımından zengindir. Tanenleri (punikalin, gallagik asit, ellagik asit ve glikoz esterleri) içerir ve flavonoidlerce zengindir. Nar içeriğinde bulunan tanenler arasında ellagik asit ve punikalin insan sağlığına yararlı etkileriyle dikkat çekmektedir. Polifenolik açıdan zengin besinler kanser önleyici özellikleri nedeniyle dünyada sıklıkla kullanılmaktadır.

Nar kabuğu

Meyve kabuğundan elde edilen  ekstrakt cilt, saç ve tırnaklar üzerinde gelişen ve enfeksiyona sebep olan mantarlara karşı etkilidir.

Nar deri enfeksiyonlarında antifungal olarak kullanılmaktadır.Kabuğu 10-40 dakika kaynatılarak, elde edilen özü ishal tedavisinde  kullanılabilir Dizanteri ve diş plağı tedavisinde kullanılır.Benzer şekilde Hindistan da kurutulmuş bitki kabuğu çiçek infüzyonları ishal, bağırsak solucanları, burun kanaması ve ülser tedavisinde kullanılmıştır. Nar kabuğu tozunun uygulanmasıyla, diş eti kanamasının iyileşmesinde yardımcı olabileceğine dair çalışmalarda vardır.

Nar suyu Fenolik bileşenler, tanenler ve antosiyaninler yanında vitamin C, vitamin E, koenzim Q10 ve lipoik asit deposudur.Nar ve suyu çok yüksek oranda antioksidan içeren meyvedir. Bu antioksidan bileşenleri antosiyaninler ve ellagik asit türevleridir. Yapılan bilimsel çalışmalar diyabet, obezite ve kalp damar hastalıklarının önlenmesinde antosiyaninlerin önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Yeşil çayın 3 katı oranında antioksidana sahiptir. Yine yaban mersini ve portakaldan daha yüksek oranda antioksidan içermektedir.

 

Sürecek

Nar(punica granatum l.) ve insan sağlığı üzerine etkileri (2)