Nar(punica granatum l.) ve insan sağlığı üzerine etkileri (3)

YAYINLAMA: 27 Aralık 2020 / 17.47 | GÜNCELLEME: 27 Aralık 2020 / 17.47

Narın içeriğinde bulunan ellagitanenler, punikalagin ve ellajik asit gibi polifenoller nedeniyle damar sertliğini önlediği de bilinmektedir.

nar4.1

Araştırmacılarca nar suyunun damar yapısını iyileştirerek damar sertliğini engellediği, zengin antioksidan içeriği ile bu hastalığın ilerlemesini durdurabildiği bildirilmiştir. Yine denek hayvanları üzerinde yürütülen bir çalışmada nar suyunun yüksek kolesterol nedeniyle görülen damar sertliği oluşumunu azalttığı belirlenmiştir. Nar suyunun bir kimyasal olan nitrik oksit üretimini uyarmasından dolayı damarlardaki tıkanıklık engellenmekte ve sağlıklı kan akışı sağlanmaktadır.

Antiinflamatuar ve Antialerjik Özellikler: Nar kabuklarının iltihap ve alerjileri inhibe ettiğine dair veriler de vardır. Narın çok sayıda hastalık üzerinde tedavi edici etkisi (amfizem, akut solunum sıkıntısı sendromu, ateroskleroz, reperfüzyon hasarı, malignite ve romatoid)araştırılmaktadır.Araştırmacılar narın içerdiği polifenoller sebebiyle, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan ve nar ile yaptıkları denemeler sonucu, nitrik oksit inhibisyonu sayesinde antiinflamatuvar (iltihap önleyici) olarak kullanılabileceğini belirtmişlerdir.

nar4

Ateroskleroz (damar sertliği) Ateroskleroz insan ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir. Büyük oranda  ölümler gözlenir. Düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) kan damarlarının iç katmanlarında birikir ve sonra zararlı türler üreten bir süreç olan oksidasyona uğrar. Nar antioksidan aktivitesi nedeniyle aterosklerozun ilerleyişini LDL oksidasyonunu engelleme potansiyeline sahiptir ve ateroskleroz gelişme riskini azaltır

 

sürecek

Nar(punica granatum l.) ve insan sağlığı üzerine etkileri (3)