Nar(punica granatum l.) ve insan sağlığı üzerine etkileri (4)

YAYINLAMA: 28 Aralık 2020 / 19.35 | GÜNCELLEME: 28 Aralık 2020 / 19.35

Antikanser özellikleri: Kansere bağlı yaşam kayıpları günümüzde tüm ülkelerde artmaktadır. Kanser hücrelerinin büyümesi engellediği,kanser hücrelerinin ölümüne neden olabileceği bildirilmektedir. Lansky ve Newman (2007), Nar suyunun, kabuğunun ve çekirdeğinin kullanıldığı çalışmalarda antikanser aktivitesi tespit etmişlerdir. Bu bilgiden yola çıkılarak tüm nar bileşenlerinin (nar suyu, kabuğu, yaprağı, çiçeği, kökleri vs.) fitokimyasal ve farmakolojik açıdan kanseri önleyici ve tedavi edici etkisinin bulunduğunu belirtmişlerdir.

Prostat ve kolon kanseri: Nar meyvesinin  prostat kanseri  ve kolon kanseri hücrelerinin oluşumunu engellemede fayda sağlayabileceği araştırmalarda gösterilmiştir.

nar5

Melanogenez / cilt kanseri: İnsan cildinin uzun süre güneş ışığına maruz kalması ciltte yıpranma, güneş yanıkları ve ileri durumlarda deri kanseri gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Narın, ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) radyasyonuna karşı önemli koruyucu etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Yapılan çeşitli çalışmalarda UVA ve UVB radyasyonuna maruz kalan insan cildinde serbest radikal oluşumunu engellemek için ellagitaninler  uygulanmış ve böylece cilt yanmaları ve depigmentasyonda koruma görülmüştür. Hora ve ark. (2003) nar çekirdek yağının deney hayvanlarında (farelerde) deri kanseri üzerine olan etkisini araştırmışlar ve olumlu etkilerini bulmuşlardır.

 Meme kanseri: Nar birleşenleri meme kanseri hücre kültürlerinde damar oluşumunu, tümör büyümesini, hücre çoğalmasını  etkin bir şekilde baskılamakta ve çoğalmasını engellemektedir. Yapılan birçok çalışmada narın meme kanserine karşı tedavi edici rolünün olduğu gösterilmiştir.

Grip ve sıtmaya karşı etkisi: Narın, hidroliz olabilen tanenleri , solunum yolu enfeksiyonları ve influenza (grip) gibi hastlıklarda antiviral ilaç özelliği göstermektedir. Hindistan’da Ayurvedik tıpta, bakterilere karşı ve sıtma tedavisinde kullanılmaktadır.

Yara iyileştirme potansiyeli. Epitelleşme, yaralı dokularda geçerli olan iyileşme sürecidir. Antioksidanların biyokimyasal özellikleri yaranın iyileşmesinde etkili olmaktadır. Nar  yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.

 Obezite: Obezite, çağımızın en yaygın ve önemli hastalıklardan biridir.Nar çiçeği ekstresinin vücut ağırlığını, yağ dokusunu ciddi oranda azalttığı görülmüş. Nar yaprağı ile tedavi edilen yüksek yağlı diyet grubunda vücut ağırlığı ve iştahta  azalma görülmüş.

 Diyabet: Diyabetik hastalarda kan şekeri kontrolü sağladığı birçok araştırmalarda gösterilmiştir.Özellikle Hindistanda antidiyabetik olarak kullanılmaktadır.

Diğer Etkileri Nar ekstraktının (su ve çekirdek ekstraktı) menapoz döneminde  kemik yapısındaki mineral azalmasını normale çevirmiştir.                                                                                                                                 

 

sürecek

Nar(punica granatum l.) ve insan sağlığı üzerine etkileri (4)