Nar(punica granatum l.) ve insan sağlığı üzerine etkileri (5)

YAYINLAMA: 29 Aralık 2020 / 19.44 | GÜNCELLEME: 30 Aralık 2020 / 19.34

Son zamanlarda nar suyunun hayvan deneylerinde sinirleri koruyucu etkide bulunduğu belirtilmiştir. Nar polifenollerin sinir sistemini koruyucu özelliklerini saptamak amacıyla yapılan bir çalışmada, nar suyu ile tedavi edilen farelerde daha hızlı öğrenme yeteneği olduğu saptanmıştır. Nar suyu ile tedavi edilen farelerin hipokampuslarında  amiloid birikiminde yaklaşık %50 azalma bulunmuştur. Yapılan bu çalışmalar nar suyunun Alzheimer’s hastalığının önlenmesinde etkisinin olabileceği ni düşündürmektedir. Gastrik ülserasyonu önlemektedir. Ağızın 1 dk boyunca nar ekstraktı ile gargara edilmesinin diş plaklarındaki mikrobiyal yükü azaltmada etkilidir. Nar ve bileşenlerinin herhangi bir yan etkisi olmadan yüzyıllardır kullanılmakta olduğu ve günümüzde de bu konuda yapılan hayvan deneylerinde nar ve içeriğinin oldukça güvenli olduğu ve herhangi bir toksik etki oluşturmadığı araştırmalarda  rapor edilmektedir.

ÖNERİLER: Nar, dünyanın özellikle Akdeniz iklimi görülen birçok ülkesinde yetiştirilen ve ekonomik değeri son yıllarda giderek artan bir meyvedir. Bu meyve sadece lezzetinden dolayı değil, aynı zamanda insan sağlığına yararlı birçok antioksidan madde ve fenolik bileşeni içermesi nedeniyle de beslenme açısından büyük önem kazanmıştır. İçeriğinde bulunan antioksidan maddelerin antitümör etki göstermesi nedeniyle insan sağlığı üzerindeki olumlu  etkileri dikkat çekmektedir. Nar yüksek  derecede antioksidan içeren bir meyvedir. Antikanserojen ve antiinflamatuvar özellikleri dışında değişik kanserlerin ve kalp-damar hastalıklarının tedavisine yardımcı olarak kullanılabileceği bildirilmektedir. Nar ekstrelerinin Alzheimer hastalığı, osteoartrit ve obezitede kullanımı mümkün olabilmektedir. Şimdiye kadar nar ve bileşenlerinin tedavici etkisi ile ilişkili birçok klinik çalışma yürütülmüş olup, halen de bu konuda yapılan çalışmalar devam etmektedir. Ülkemiz, dünyanın önde gelen üretici ülkelerinden biridir. Bu sebeple halkımız nar meyvesine bol ve ucuz bir şekilde ulaşabilme şansına sahiptir. Bu şansı faydaya dönüştürmek adına toplumda nar tüketme alışkanlığının yaygın hale getirilmesi için halkımızın bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu amaçla narın sağlık için faydalarını anlatan toplumu bilgilendirici kamu spotları yayınlanmalıdır. Ülkemizin üretim potansiyeline karşılık tüketim potansiyeli oldukça düşük seviyelerdedir. Toplum olarak taze meyve suyu tüketiminin arttırılabilmesi, kontrollü atmosferli depo sayısının arttırılması ile mümkün olabilecektir. Ayrıca ürünün doğru ve sağlıklı bir biçimde işlenmesi ve değerlendirilmesi, bunun için gereken tesis sayısının arttırılmasına ve mevcut tesislerin durumunun iyileştirilmesine bağlıdır. Gıda sektöründe yer alan kuruluşların nardan katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerekmektedir. Bu ürünlerin iç ve dış pazarda doğru pazarlama politikaları ile değerlendirilmesi ülke ekonomisi ve bölgemiz  açısından önem taşımaktadır.

Günlük beslenmemizde narı meyve olarak kullanabileceğimiz gibi salatalarımıza da ekleyerek kullanımı alanlarımızı genişletebiliriz.

Sürecek

Nar(punica granatum l.) ve insan sağlığı üzerine etkileri (5)