Çoban çökerten otu faydaları ve kullanımı

YAYINLAMA: 21 Ocak 2021 / 18.29 | GÜNCELLEME: 21 Ocak 2021 / 18.29

Çoban çökerten, bilimsel adı Tribulus terrestris, dünyada geniş bir yayılış gösterir. küçük yeşil yapraklara ve parlak sarı renkte çiçeklere sahiptir. Güney Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya gibi güneşli ve sıcak yerlerde ağırlıklı olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri sert ve yuvarlaktır.

Dünyada haşereleri kaçırmak için kullanılsa da  kalp kuvvetlendirici, idrar artırıcı, vücutta oksidatif  hasarı giderici ve afrodizyak etkisi nedeniyle  cinsel uyarıcı olarak da yararlanılmaktadır. Sadece ülkemizde değil geleneksel Çin ve Hindistan tıbbında da kullanılan bu bitki eski belgelerde inme sonrası sendromu, damar sertliği, yüksek tansiyon, ödem ve koroner arter hastalığı tedavisinde uygulandığı yazılmaktadır.Kalp ve damar sistemi üzerindeki etkinliğini açıklamaya yönelik yürütülen çalışmaların büyük bir kısmı Çinli araştırıcılar tarafından gerçekleştirilmiştir.

51

Çoban çökerten otu ayrıca cilt hastalıkları, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve eklem ağrıları için de kullanılmaktadır.

Çoban çökerten bitkisindeki özler alerji, egzama, uyuz ve sedef gibi cilt hastalıklarını hem içten hem de dıştan tedavi edebilmektedir. Bu bitki ciltteki kızarıklığın ve cilt lezyonlarının azaltılması için de oldukça etkilidir.

Kalp sağlığını destekler: Çoban çökerten çayı anjin ve göğüs ağrısı belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir. Yapılan ön klinik çalışmalarda, çoban çökerten bitkisinin anti anjinal aktiviteye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Böylece koroner arterleri açarak koroner dolaşımı artırdığı görülmüştür.

 Sindirim sistemine yardımcı olur: Çoban çökerten çayı çeşitli şekillerde sindirim sistemi işleyişini artırabilmektedir. Hint asıllı tedavi yöntemlerinde çoban çökerten bitkisi müshil olarak da kullanılmış.

Kas spazmlarını veya kolik ağrıları yatıştırır.

Trigliserid ve lipit seviyelerini düşürür.

 İştahı uyarır.

52

Bağırsak gazlarında rahatlama sağlar.

Bağırsak parazitlerinden de kurtulmak için de yardımcıdır.

İdrar söktürücüdür. İdrar çıkışını artırır, böylece böbrekler, mesane ve karaciğer temizliğine yardımcı olur. Toksinlerin atılması ve artan idrar çıkışı böbreklerin temizlenmesini sağlar.

Atık sıvı atımının artması ile  toksinlerin vücudumuzdan uzaklaştırılması  ruh halimiz  ve enerjimiz üzerinde de pozitif etki gösterir.

Dolaşım sistemini iyileştirir: temiz kanın temini için kan damarlarını genişletmektedir.

Depresyona iyi gelir: Çoban çökerten çayı depresyonlu ruh hallerinden muzdarip insanlar için de faydalıdır. Bazı durumlarda ise depresyon, hormonların düzeylerindeki olumsuz değişimler nedeniyle ya da mutluluk hormonunun yeterince üretilmemesiyle de oluşabilmektedir. Düzenli olarak çoban çökerten çayı tüketimi bu durumu kontrol altına almaya yardımcı olabilmektedir.

Sürecek

Çoban çökerten otu faydaları ve kullanımı