Çoban çökerten otu faydaları ve kullanımı (2)

YAYINLAMA: 22 Ocak 2021 / 15.02 | GÜNCELLEME: 27 Ocak 2021 / 19.18

1

Hormon düzeylerine etki eder: Batı’da çeşitli üniversitelerde yapılan çalışmalarda, çoban çökerten bitkisinin hormon dengesizliği ile ilgili olan sorunlara faydalı olabileceği gösterilmiştir. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda sadece birkaç gün içinde bile hormon düzeylerinin normale dönmesi başarılmaktadır.  Menopoz dönemi semptomlarını azaltmada etkili olduğu  çalışmalarda gösterilmiştir.

Enerji verir: Çoban çökerten bitkisi testosteron düzeyleri üzerindeki etkisiyle fiziki dayanıklılığı ve kas kitlesini artırmaktadır. Özellikle sporcularda ve ağır fiziksel aktivite içinde olan kişilerde yorgunluğu azalttığı ve enerji düzeylerini artırmaya yardımcı olduğu için tavsiye edilmektedir. 

Çoban çökerten çayının hazırlanışı

Çoban çökerten çayını hazırlamak için basit adımları takip etmek yeterlidir. Taze ya da kurutulmuş olarak çoban çökerten bitksini  demliğe koyun ve üzerine kaynar suyu ekleyin. 10 ya da 15 dakika boyunca demlemeye bırakın. Dilerseniz sıcak ya da soğuk olarak içebilirsiniz. Her fincan için 1 çay kaşığı çoban çökerten bitkisi kullanmaya özen gösterin. Bu çayı kısa sürekli olarak kullanın ve günde 1 ya da 2 bardağı geçmeyin.

Çoban çökerten çayını günlük olarak düzenli bir biçimde içmeyi alışkanlık edinmeyin. Avantajlarından yararlanmak için belirli zamanlarda tüketin. Bu şekilde çay sayesinde vücudunuzdan toksinleri temizlemeyi sağlayabilirsiniz. 

Çoban çökerten çayının zararları

Hamilelikte ve emzirme döneminde  kullanımı önerilmemektedir. 

Meme ve prostat kanseri olan kişilerin hormonlar ile ilişkili nedenlerden, çoban çökerten tüketmemesi gerekmektedir.

Aşırı dozda  tüketilirse anksiyete, ajitasyon, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi yan etkiler  gözlemlenebilmektedir.

Çoban çökerten bitkisi epilepsi reaksiyonları oluşmasına neden olabilmektedir.

Çoban çökerten mide iltihabı, ülser, ciddi sindirim veya karaciğer bozukluğu olan kişilerin  kullanması  uygun değildir. Ayrıca mide ve bağırsak ağrısına neden olabilmektedir. 

Tavsiyeler

Bu bitki çok özel faydalarıyla bilinmektedir. Çoğu insana çoban çökerten tavsiye edilir olsa da herhangi bir yan etkisinin yaşatacağı sorundan kaçınmak istiyorsanız dozuna çok dikkat etmelisiniz. Unutmayınız ki her şeyin azı karar çoğu zarardır. Bir bitkinin şifamı mı vereceği yoksa zehirli etkimi göstereceği onun miktarındadır.

Bir gün içinde 3 porsiyon başına 750 mg-1250 mg  aşılmamalıdır.

1 aydan daha uzun süre kullanmamalısınız. 2 ve 4 hafta arayla tüketmeye dikkat ediniz. 

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

 

Çoban çökerten otu faydaları ve kullanımı (2)