Obezite nedir? Kilo kontrolünde takip edilecek adımlar nelerdir? (1)

YAYINLAMA: 09 Şubat 2021 / 14.28 | GÜNCELLEME: 09 Şubat 2021 / 14.31

Obezite, sağlık sorunlarının başında gelen ,kanserden bile önemli olan bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama %15-20’sini, kadınlarda ise %25- 30’unu yağ dokusu oluşturur. Erkeklerde bu oranın %25, kadınlarda ise %30’un üzerine çıkması durumu obezite olarak tanımlanır.

Obezite (şişmanlık) insan ömrünü kısaltması ve ortaya çıkardığı yan etkilerle de yaşam kalitesini bozan bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

11

Gün geçtikçe önemli bir sağlık sorunu haline gelen obezite oranı , gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, bütün yaş ve sosyo-ekonomik gruplarda giderek artmaktadır. Obezite birçok kişi tarafından modern yaşantının doğal bir sonucu olarak görünmekte ve kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, Tip 2 diyabetes mellitus (DM) gibi hastalıklarla çoğunlukla bağlantılıdır. Çevresel, biyokimyasal, genetik, sosyo-kültürel, psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna katkıda bulunmaktadır.

Obezite ile mücadele anne karnından başlayarak yaşamın sonuna kadar sürdürülmesi gerekli bir antitedir.

Bu sebeple obezite hakkında toplumdaki farkındalığın arttırılması, günlük yeme alışkanlıklarının sağlıklı yöne kaydırılması, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diğer sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması önleme  ve tedavide önemlidir.

Obezite Nedenleri

 Günümüzde obezitenin en sık nedeni enerjisi yüksek ve hazır gıdalara kolay ulaşılması ve hareketsiz yaşamdır. Alınan enerji harcanan enerjiden fazla olursa enerji fazlası yağ şeklinde depolanır. Obeziteye neden olan durumları sıralarsak;Aşırı yeme, karbonhidrat ve yağdan zengin beslenme; harcayabildiğimizden fazla kalori alınması, yetersiz fiziksel aktivite olarak ilk aklımıza gelenler olarak sıralayabiliriz

Obezite, bazı endokrin hastalıklar; metabolik sendrom, diyabetes Mellitus, hipotiroidi, PKOS (polikistik over sendromu), cushing sendromu, büyüme hormonu yetmezliği, cinsiyet hormonlarında seks hormon azlığı, obezite ile seyirli genetik hastalıklar obezite için ciddi sebeplerdir.

 Metabolik kontrolü bozan ilaçlar da maalesef obeziteyi artıran veya tetikleyen önemli faktörlerdir. Özellikle doktor kontrolü olmadan alınan psikosomatik ilaçlar kilo kontrolünü zorlaştırmaktadır.

 Yaş - Cinsiyet (kadın) - Eğitim Düzeyi - Evlilik - Doğum sayısı ve doğumlar arası süre - Beslenme alışkanlıkları - Sigaranın bırakılması ve alkol alışkanlığı - Sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik durum - genetik faktörler de risk faktörleri arasındadır.

 

Sürecek

Obezite nedir? Kilo kontrolünde takip edilecek adımlar nelerdir? (1)