Obezite nedir? Kilo kontrolünde takip edilecek adımlar nelerdir? (2)

YAYINLAMA: 09 Şubat 2021 / 14.30 | GÜNCELLEME: 14 Şubat 2021 / 17.58

Obezite; tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan, doku ve organları olumsuz etkileyen kronik bir hastalıktır. Yağ hücresi endokrin bez gibi davranarak hormonal sistemi bozmakta, sağlık problemlerine zemin hazırlamaktadır böylece  obezitenin artmasına da sebebiyet vermektedir.

Obezite ile oluşabilecek sağlık problemlerinin başında kalp damar Sistem Hastalıkları, kalp yetmezliği,Koroner arter hastalığı, Hipertansiyon, Periferik damar hastalıkları,

Nörölojik Hastalıklar;İnme, beyin kanaması, Metabolik-Hormonal problemler, İnsülin direnci, hiperinsülinemi ,Tip 2 diyabet Dislipidemi, Hipertansiyon, Gut hastalığı, Solunum Sistemi Hastalıkları, Obezite-hipoventilasyon sendromu Obstrüktif uyku apnesi, Sindirim Sistemi Hastalıkları, reflü hastalığı, Hiatal herni, safra kesesi hastalıkları, yağlı karaciğer, üriner Sistem Hastalıkları, Cinsel işlev bozuklukları , Deri Hastalıkları ,Cerrahi Komplikasyonlar  , enfeksiyonlar,  Kanser (özellikle hormona özgü kanserler)  Meme,  Kolon, Serviks, endometrium, over, Safra kesesi, Böbrek, Prostat kanseri

 Obezitenin mekanik problemlerini sıralarsak, Artrit, artroz, ayak burkması ve düşmeye eğilim.

 Psikolojik sorunlardan bahsedecek olursak sosyal izolasyon ,özgüven eksikliği, beğenilmeme duygusu.

Obezite sıklığının artışını durdurmanın en önemli yolu bireylerin obez olmalarını önlemektir. Bu amaçla topluma dönük doğru ve bilimsel uygulamalar çocukluktan itibaren başlatılmalıdır. Temel olarak iki husus önemsenmelidir. Bunlardan birincisi  Yeterli ve Dengeli Beslenme alışkanlığının kazandırılması ikincisi fiziksel aktivite yapılması ve bunun çok küçük yaşlarda yaşamın temel prensipleri arasına alınmasıdır.

Obezite ile başa çıkmak istiyorsak ,kilo kontrolümüzü kendi elimize almak istiyorsak , evde bel ölçünüzü  ve kilonuzu sabah aç karnına kayıt altına alabilirsiniz.Bel çevresi kadınlarda  88 cm den , erkeklerde 102 cm den büyük  olması android obeziteyi yansıtır,tehlike çanları çalmaya başlamıştır.unutmayınız ki Android obezite (abdominal obezite,elma tipi ve erkek tipi obezite gibi isimleri olan vücudun üst bölgesinde oluşan elma tipi şişmanlıktır) kardiyovasküler hastalıklar için çok ciddi  risk faktörüdür.

12

Bel çevresi değerlerinin kadınlarda 80 cm den, erkekelerde 94 cm  den az olması hastalık riskinin en aza indirilmesi için önemlidir.

 

Sürecek

Obezite nedir? Kilo kontrolünde takip edilecek adımlar nelerdir? (2)