Obezite nedir? Kilo kontrolünde takip edilecek adımlar nelerdir? (3)

YAYINLAMA: 09 Şubat 2021 / 14.32 | GÜNCELLEME: 11 Şubat 2021 / 21.37

Jineoid şişmanlık; kadın tipi,armut tipi  şişmanlıktır.Daha çok kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.cilt altı, karın altı,kalça ve basenlerde biriken bu yağlanma tipinde diyabet ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riski daha düşüktür.bu tip şişmanlıkta varis gibi damar problemleri, eklemlerde ağrı ve hasar daha sıklıkla görülür.

Obezite tedavisi, yaşam boyu sürecek yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı, artmış fiziksel aktivite ve davranış tedavilerini içerir. Temelde obezitenin tedavisi amacıyla başlangıçta ilaç tedavisi önerilmez. Ancak seçilmiş vakalarda (BKİ ≥ 30 kg/m2 olan yüksek risk grubundaki hastalar) geçici bir süre için ilaç tedavisi (endokrinoloji uzmanı tarafından) uygulanabilir.

Obezite ile doğru mücadele etmek istiyorsak ;önce problemin nerden kaynaklandığını ,yaşam şeklimizi, neler tükettiğimizi ve nasıl tükettiğimizi ,duygusal durumumuzu, yaşam biçimimizi, fiziksel aktivitelerimizi objektif bir şekilde kayıt altına almalı problemin nerden kaynaklandığını bulmaya çalışmalıyız.tabiki, en önemli birinci basamakta endokrinoloji uzmanınız ile görüşerek hastalık olasılığını ortadan kaldırmalıyız. Farkında olmadan birçok gıda ile gizli kalori almaktayız.örneğin bir porsiyon yemeğe koyduğunuz bir  tatlı kaşığı on gr. yağ sie doksan kalori verecektir.Buda size o gün yirmi dakika daha fazla yürüyüş yapmanızı gerektirecektir.Yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam biçimimiz haline getirmeliyiz.          

 Yeterli ve Dengeli Beslenme

Beslenme; insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin ögelerini alıp vücudunda kullanabilmesidir. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu “yeterli ve dengeli beslenme” deyimi ile açıklanmaktadır. İnsan, yaşamı için 50’ye yakın türde besin öğesine gereksinim duymaktadır. Bu besin ögelerinin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden fazla alındığında, ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri de “fazla kiloluluk” ve “obezite” dir. Yeterli ve Dengeli Beslenme Önerileri Günlük enerji alımının dengelenmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması ile vücut ağırlığını denetim altına almak olasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme için temel besin grubunda yer alan besinler, her bireye özgü miktarlarda tüketilmelidir,aşırıya kaçılmamalıdır.

13

Yağ ve/veya şeker miktarı azaltılmış (diyet/light) ürünler, her zaman  düşük enerji içermemektedir. Bu ürünlerin tüketiminde dikkatli olunmalı ve etiket okuma alışkanlığı kazanmalıyız.

Günlük en az 2- 3 litre arası su tüketilmelidir. Şu husus çok önemli. Bütün gün tuvalete çıkma kaygısı ile su içilmemekte, su tüketimi akşama kaydırılmaktadır. Akşam gereğinden fazla miktar suyu  kısa sürede almanız vitamin ve mineral kaybına sebep olmaktadır. Gece idrara çıkma sayınız artacağından uyku kaliteniz bozulacaktır.

Hazır meyve suları, gazlı içecekler vb. yerine çok arzu ediliyorsa taze meyve suları  tercih edilebilir.Fakat  meyvenin kendisinin  tercih edilmesi posa ve antioksidantlar bakımından çok önemlidir.

Kızartma yerine ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir.

Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Günlük tuz alımı 5-6 gr ı geçmemelidir.

Ticari mayaların kullanıldığı ekmekler bazı kişilerde rahatsızlık yaratabilmektedir. Ekmeklerimizi doğal ekşi maya ile evde yapabiliriz.Tam buğday  ve tahıl unlarını kullanarak.

 

Sürecek

Obezite nedir? Kilo kontrolünde takip edilecek adımlar nelerdir? (3)