Bitkilerin faydaları (4)

YAYINLAMA: 17 Şubat 2021 / 14.46 | GÜNCELLEME: 18 Şubat 2021 / 15.22

FESLEĞEN (Ocimum basilicum L.)

Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcı etkisi vardır. Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır. Fesleğen ayrıca antibakteriyel özelliğe de sahiptir. Fesleğen, lezzetli bir baharat olarak mutfakta sık kullanılan bir bitkidir.

1 (3)

PAPATYA (Matricaria chamomilla L.)

2 (3)

 Öksürük, bronşit, sinüzit, soğuk algınlığı, ateş, ağız ve cilt yangıları; yara ve yanık tedavisi; genital iltihaplanmalar, solunum yolu iltihaplanmaları, deri ve mukoza iltihapları ve alzheimer, sinir sistemine bağlı diyare, yorgunluk, gastrit, hemoroit, bacar ülserleri. Çay şeklinde içilerek, yağıyla masaj yapılarak, buğu şeklinde, suyuyla saçlara friksiyon yapılarak, banyo suyuna katılarak kullanılabilir.

ZENCEFİL (Zingiber officinale)

Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine iyi gelir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Zencefil kan dolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. Bu etkinliği sayesinde, donmuş bölgelerde, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir. Yüksek kan basıncını da normalleştirir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca iştah açar ve kabızlığı önler.

3 (1)

Bitkilerin faydaları (4)