Selçuklu ve Osmanlı Döneminde  Şifalı Macunlar ve Bitkiler (5)

YAYINLAMA: 02 Mart 2021 / 20.06 | GÜNCELLEME: 05 Mart 2021 / 20.24

Evliya Çelebi 1653’de Edirne seyahatinde yazdığı notlarda psikolojik hastalıkların  nasıl tedavi edildiklerinden bahsediyor, “şifahane'de günün muayyen saatlerinde hastalara çiçek koklatıldığını belirten Evliya Çelebi, limon, fesleğen, okaliptus, kişniş dikkat bozukluğu için, portakal, gül, yasemin, kişniş, zencefil ve ıtırın mutluluk, lavanta, bergamotun kızgınlığa karşı, zencefil, biberiye, fesleğen, limon, greyfurt, kişnişin unutkanlığa karşı, zencefil, karabiber ve biberiye kokularının dalgınlığa karşı kullanıldığını notlarına kaydetmiştir.”

Amber: Amber yağı (kehribar) veya sıvı amber, bir çam ağacı türünden elde edilir. Amber, özellikle kalple ilgili hastalık ve problemlerde önerilir.

Misk: Hz. Peygamber’in özellikle misk yağını kullandığı rivayet edilir.Misk sakinlik, dinginlik verir, kalp ve cinsel problemlerin tedavisinde önerilir.

Reyhan: Öksürüğü ve baş dönmesini keser. Bağırsak gazlarını giderir. İştah açar. Ağız yaralarına faydalıdır. Saç dökülmesine karşı etkilidir ve saçları kuvvetlendirir.

Sümbül: Soğanı ur, çıban ve yaralarda kullanılır. Çiçeği ise iştah açıcıdır. Nefes darlığına, uykusuzluğa, karaciğer hastalıklarına, sarılığa, cinsel gücü artırmaya faydası vardır.

Nergis: Cömertliği arttırır. Kendini sevme ve onaylama duygusunu harekete geçirir.Geniz tıkanıklığını açar, mide rahatsızlıklarına faydalıdır. Rutubet ve safradan meydana gelen baş ağrısına karşı etkilidir.

1 (5)

Gül: Güneş ısısını gül suyuna vurdukça, yağın doğal olarak oluşumuna neden olur. En az toksik olan yağdır.pozitif enerjisi en yüksek çiçeklerimizin arasındadır.günümüzde aromaterapide  de çokça kullanılmaktadır. Gül kokusu hafızayı güçlendirir, unutkanlık sorununu azaltır. Baş ağrısına iyi gelir. Gül suyunun ferahlatıcı özelliği de  vardır. Cilt hastalıkları içinde gül kullanılmıştır.

2 (6)

Bimarhanelerde “Güllabici” ismi verilen hasta bakıcılar tarafından psikolojik rahatsızlığı olan hastalara günde iki defa gül suyu serpilirdi. Hastaların saçları traş edilir, gül yağıyla ovulur ve tedavinin sonunda aynı işlem tekrarlanırdı.

Yasemin: Duygu halini yükseltir ve mental/fizîkî depresyonu baskılar.

Yasemin yağı öksürük veya soğuk algınlığına faydalıdır. Ayrıca burun ve solunum yollarında olan tıkanıklıkları temizler ve horlamayı azaltır.”

3 (3)

 

Selçuklu ve Osmanlı Döneminde  Şifalı Macunlar ve Bitkiler (5)