Obezite ve Depresyon (1)

YAYINLAMA: 12 Mart 2021 / 19.14 | GÜNCELLEME: 12 Mart 2021 / 19.14

Pek çok hastalık kişiliğimizle bağlantılıdır. Mesela; endişeli insanlar  de genellikle ülser, migren gibi şikayetler vardır. Duygular, kişilik  ve sağlık arasındaki ilişki  iki bin yıldır yazılmaktadır.

Günümüzde önemli sağlık probleminden birincisi obezite, ikincisi depresyon. Yorgunluk, isteksizlik ve güçsüzlük gibi duygular  Depresyonda hissedilen önemli duygulardır. Obezite, benlik saygısında azalma, beden üstünde kontrolü yitirme, yaralanma, suçluluk duyguları gibi psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Ayrıca ağırlık kaybı ve kaybedilen ağırlığın korunması üzerindeki psikolojik engelleri de meydana getirebilmektedir.

 Depresyon, kızgınlık, kaygı ve yalnızlık gibi duygular, duygusal yeme davranışlarına sebep olabilmektedir. Depresyon, yorgunluk ve stresin yeme isteğini arttırdığı, korkular, ağrılar ve gerilimlerin ise yeme davranışını azalttığı görülmüş.

 Yakın bir akrabanın ölümü, yaşanan stres, travma tik olaylar ya da depresyonun olumsuz etkileriyle bireyler ağırlık kazanmaktadır. Depresyon ve psikolojik problemler obez hastalarda diyabet, hipertansiyon gibi komplikasyonlara göre daha az önemsenmekte ve göz ardı edilebilmektedir.

 Obezitenin psikolojik faktörler ve psikiyatrik hastalıklarla ilişkisi birçok araştırmayla ortaya konmuş. Obez bireylerde düşük benlik saygısı kişinin kilolu olmak konusunda yaşadığı kaygılarla ilgili olduğu ile açıklanmakta. Obezite beden algısı bozukluğuna neden olarak benlik saygısını azaltabilmekte ve kilolu bireyler beden imgelerini kötü algılayarak başkalarının ona davranışlarını da olumsuz yorumlayabilmektedir. Bu nedenle bireylerin benlik saygılarının azalması depresyon ile sonuçlanabilir denilmektedir.

Duygusal yeme, duygusal sıkıntının yaşandığı durumlarda bunu azaltmak için gerçekleşmektedir. Stres, duygusal yemenin temel sebeplerindendir ve stresle başa çıkabilmek için gıda tüketimine olan yönelim duygusal açlıkla açıklanabilmektedir. Öfke, korku, hüzün ve sevinç gibi duygu durumları besin seçimini etkileyebileceği gibi gıdayı çiğneme hızı, tüketilen gıda ve sindirimini de etkileyebilmektedir. Duygusal durumlar tüketilen besin çeşidini, miktarını etkilemekte, bu da daha sonraki besin alımlarını etkileyebilecek duygusal sonuçları doğurabilmektedir.

 Beden memnuniyetsizliği olan obez çocukların, beden memnuniyetsizliği olmayan obez çocuklara ya da normal kilolu gruba göre düşük benlik saygısı ve yüksek depresif belirtiler gösterdiği bazı araştırmalarda gösterilmiş.

Sürecek

Obezite ve Depresyon (1)