Fonksiyonel bir yağ olarak Hindistan Cevizi yağı

YAYINLAMA: 17 Mart 2021 / 19.16 | GÜNCELLEME: 17 Mart 2021 / 19.16

İlk olarak MS.545 yılında Mısırlılar tarafından keşfedilen Hindistan cevizi bilimsel adıyla Cocos nucifera palmiye (Palmaceae) familyasına ait meyvesi yenen bir bitkidir. Cocos cinsine ait bir benzerinin daha olmayışı ile yaklaşık 1500 farklı türü barındıran Palmaceae familyasının en majör türü halinde dünyadaki yerini almıştır.

Fonksiyonel tüketilebilir yağ olarak Hindistan Cevizi yağına olan talebin artmasının yanı sıra, bu konudaki toplumsal farkındalık da gün geçtikçe artmaktadır. Doymuş yağ asitleri açısından zengin olan bu gıda maddesi bu özelliği ile geçmiş yıllarda kötü şöhrete sahip, insan beslenmesi açısından sağlıksız bir gıda maddesi olarak nitelendirilmiştir. Ancak günümüzde yapılan araştırmalarda, içerdiği orta zincir uzunluklu yağ asitleri ile metabolizma üzerindeki olumlu etkileri vurgulanmıştır. Aynı zamanda yağ asidi kompozisyonu açısından yüksek oranda laurik asit içeriği de birçok endüstriyel alanda hammadde olma özelliği kazandırmıştır.

Hindistan Cevizi yağındaki laurik asit kolon kanseri üzerinde yüzde 93 oranında etkili olduğu , kanser hücrelerini yok ettiği belirlenmiştir. Laurik asit anne sütünde yüzde 6,inek sütünde yüzde 2 civarındadır.

Hindistan Cevizi yağı kozmetik alanında cilt ve saç sağlığı içinde kullanılmaktadır. Kuru ciltlerde nem ve yağ içeriğini düzenler .

Saçları ve cildi güneşin ve rüzgarın soğuk havanın yaptığı tahribata karşı korur. Güneşin ultraviyole ışınlarını bir miktar engeller. Diş sağlığında gargara olarak kullanılır. Ağızdaki bakterilerin yaşamasını engeller

Epilepsi tedavisinde ketojenik diyet ile kullanıldığında olumlu gelişmeler gözlenmiştir. İlaca dirençli epilepside  nöbet oranını  azaltmıştır.

Günlük 30 ml. Hindistan Cevizi yağı göbek çevresindeki yağ oranını ciddi oranda azaltır.

Fonksiyonel bir yağ olarak Hindistan Cevizi yağı