Bebekler İçin Anne Sütünün Önemi 

YAYINLAMA: 26 Mart 2021 / 14.10 | GÜNCELLEME: 26 Mart 2021 / 22.13

Anne Sütü Teşvik ve Uygulama Politikası (Sağlık Bakanlığı) ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerisine göre sağlıklı doğan her bebeğin doğumdan sonraki ilk yarım-bir saat içinde emzirilmesi ve ilk altı ay sadece anne sütü alması gerekir. Altıncı aydan sonra ise anne sütüne ek olarak tamamlayıcı ek gıdalara başlanabilir. Çocuk 2 yaş ve ötesine kadar emzirilmelidir.

Anne sütü, her bebek için özeldir. Bebeğin sindirim sistemine ve böbreklerine uygun yoğunlukta, içerikte ve protein oranındadır. Gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Hatta şişman ve prematüre doğan bebeklerin anne sütünün özellikleri bebeğin gelişimine göre farklı besin değerlerine ve özelliklere sahiptir. Bu nedenle, anne sütü bebeğin ilk 6 ayda gelişim ve büyümesi için yeterlidir.

Her annenin doğumdan sonra ilk bir hafta boyunca memelerinden ''kolostrum'' adı verilen süt gelmektedir. Bu süt bebeğin enfeksiyonlara karşı korunması için özel bileşikler içerir. Doğum sonrasındaki ikinci haftada ise bu sütteki protein içeriği yavaş yavaş azalırken laktoz, yağ ve toplam kalori miktarı artar. Bu nedenle ikinci haftadaki süt ''geçiş sütü'' olarak adlandırılır. 

Kolostrumun özellikleri,

  • Olgun sütten daha fazla oranda protein içerir (% 3-3.5 g).
  • Yağ ve laktoz içeriği olgun süte oranla daha azdır.

Enfeksiyon ve alerjiden koruyan antikorlar ve akyuvarlardan zengindir.

  • Bağırsağın olgunlaşmasını sağlayan, alerji ve intolerans gelişmesini önleyen epidermal büyüme faktörlerini içerir.
  • A, D ve B12 vitaminleri, sodyum ve çinko içeriği olgun süte göre daha yüksektir.
  • Bilırubinin bağırsaktan atılmasını sağlayarak sarılığı önler.
  • Kolostrum, maternal kanın genel yapısını ve özelliklerini yansıtır. Bu fizyolojik benzerlik, intrauterin yaşama alışmış yeni doğan için bir avantajdır.

birrr

Geçiş sütünden sonra ise ''olgun anne sütü'' oluşur. Olgun anne sütü kolostrum sütüne göre daha az miktarda karbonhidrat ve daha çok miktarda yağ içerir. Bu aslında anne sütünün her bebek için özel olmasının yanı sıra, bebeğin her dönemi için de ayrıca özel olduğunu gösterir. 

Sürecek

 

Bebekler İçin Anne Sütünün Önemi