Bebekler İçin Anne Sütünün Önemi (5)

YAYINLAMA: 31 Mart 2021 / 14.53 | GÜNCELLEME: 01 Nisan 2021 / 20.06

Emzirirken dikkat edilmesi gerekenler

Doğru emzirme pozisyonu neden önemli, bu teknikleri uygularken nelere dikkat etmelisin, senin için özetledik.

Emzirme döneminde annelerin çok karşılaştığı sorunlardan biri sırt ağrıları olur. Yanlış emzirme teknikleri bu ağrıların daha çok artmasına neden olur. Sırt ağrılarını engellemek için kendini yastıklarla desteklemeyi unutma.

Koltuğun ya da sandalyenin kolçaklı olmasına dikkat et. Konforun için emzirme koltuklarını tercih edebilirsin.

Emzirme ortamı rahat, sakin ve huzurlu bir ortam olsun. Dışarıdaki sesleri pek geçirmeyen, hafif loş bir odada sakince emzirmeye çalış.

Hangi bebek emzirme yöntemini kullanırsan kullan, bebeğin başını vücudundan biraz yukarıda tut. Başını da çok yatay tutma. Kulak kısmı yukarıda olsun.

Bu pozisyon anne rahat hareket edemiyorsa tercih edilebilir. Fakat özellikle gece emzirmeleri sırasında uyumamaya dikkat edilmelidir.

4 (1)

Emziren Anneler Neler Yemeli?

  •   Emziren bir anne günde 700-800 ml süt salgılamaktadır. Bu da emziren annenin normalden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Bu sebeple annenin beslenme ile daha fazla kalori alması gerekmektedir. Eğer yeterli beslenmezse kendi vücudundaki depoları kullanır ve bu da annenin sağlığının bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle anne ne tükettiğine dikkat etmelidir.
  •   Emziren annelerin enerji, protein, kalsiyum ve su ihtiyacı artmaktadır. Annenin günlük en az 10 bardak su tüketmesi gerekmektedir. 
  •   Artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir tüketmelidir. 
  •   Artan protein ihtiyacı için ise yumurta, etli yemekler veya kurubaklagil yemelidir. 
  •   Annenin ayrıca vitamin ihtiyacı da artacağı için sebze ve meyve tüketmelidir. D vitamini ise besinlerle yeterli miktarda alınamamaktadır. Bu nedenle güneşlenmeye dikkat etmek gerekir. 
  •  Yeterli iyot ihtiyacının sağlanabilmesi için ise yemekleri yaparken iyotlu tuz kullanılmalıdır. Ara öğün olarak sağlıksız abur cuburlar yerine kuru meyve ve kuru yemişler tercih edilebilir. 
  •   Bunlara ek olarak bebeklerde gaz oluşumunu engellemek için gaz yapan yemekler iyice pişirilmeli ve yemekler yavaş yenerek yeterince çiğnenme yapılmalıdır. 
  •   Sezaryen doğumdan sonra anestezi nedeniyle ilk birkaç gün için gaz problemi olmaması için bazı gaz yapıcı yiyecekler diyetten çıkarılabilir.

Sürecek

Bebekler İçin Anne Sütünün Önemi (5)