Yaşlılıkta kabızlık ve diyet (1)

YAYINLAMA: 08 Nisan 2021 / 18.24 | GÜNCELLEME: 09 Nisan 2021 / 16.25

Yaşlılık, zamanın geçişine bağlı olarak, hastalık söz konusu olmaksızın ortaya çıkan anatomik yapı ve fizyolojik fonksiyon değişiklikleridir. Dünya sağlık örgütünün yaşlılıkla ilgili olarak kronolojik yaş sınıflandırması;

 - 65-74 yaş arası genç yaşlılık,

 - 75-84 yaş arası orta yaşlılık,

- 85 yaş üzeri ileri yaşlılık olarak tanımlanmaktadır.

Yaşlılarda konstipasyon (kabızlık), yaşam kalitesini etkileyen önemli bir etkendir. “Konstipasyon (kabızlık)” yetersiz defekasyon, dışkılamada zorlanma ile karakterize bir tablodur.

Özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan konstipasyon, yaşlı bireyin sağlık durumunu olumsuz etkilemekte, yaşlı bireyde ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Ayrıca, aşırı ıkınma serebral ve koroner dolaşımı etkileyerek bayılmaya, kardiyak  iskemiye ve hatta ölüme  neden olabilmektedir

Yaşlı bireylerde yaygın olarak görülen konstipasyon, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ve sağlık bakım giderlerine neden olmaktadır. Konstipasyonun daha dikkatle izlenmesi, ciddiyet düzeyinin belirlenmesi, yaşlı bireylerde konstipasyona yönelik farkındalık oluşturulması ve tedavisinin sağlanması son derece önemlidir.

1 (7)

Konstipasyon, ülserasyonlara, kanamalara  yol açabilir. Hastanın  kullandığı ilaçlar, psikososyal problemler de kabızlığa neden olabilir. Hareketsizlik, zayıf beslenme, fiziksel bağımlılık kabızlık nedeni olabilir.  Konstipasyon tedavisinde “medikal olan” ve “medikal olmayan” yöntemler uygulanmaktadır. Medikal olmayan tedavide yaşlı hastanın yaşam tarzı, diyet ve sıvı alımı önemlidir.  Tedavide barsak hareketlerinin düzenlenmesi de yarar sağlamaktadır. Bu nedenle, sabahları kahvaltıdan 30 dk sonra defekasyon yapılmalı, ancak 5 dk’dan fazla zorlanma yapılmamalıdır.Defakasyon saati hergün aynı saatte olmalıdır. Tuvalet düzeni oluşturulmalı  ve tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir.

 

Sürecek

Yaşlılıkta kabızlık ve diyet (1)