Yaşlılıkta kabızlık ve diyet (2)

YAYINLAMA: 09 Nisan 2021 / 16.24 | GÜNCELLEME: 09 Nisan 2021 / 16.26

Kabızlıkla başa çıkmada önemli husus sağlıklı ve doğru beslenme düzenidir. Hergün yeterli miktarda çeşitliliğe dikkat ederek 500-600 gr. arası sebze tüketmek. Hergün 2 veya üç porsiyon meyve tüketmek.Kabuklu kuruyemişlerden bir avuç içi kadar tüketmek, kuru baklagiller, tam buğday dan yapılmış kepekli ekmek tüketmeye dikkat etmek önemlidir.

Et tüketileceği zaman kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti tercih etmek bağırsakları rahatlatacaktır .Yüksek miktarda kırmızı et tüketimi  konstipasyona neden olabilir.

Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasulye, bezelye ve mercimek kabızlığı  önler.

 Posa(Fiber), dışkı hacmini ve kolon hareketini arttırarak defekasyona yardımcı olur. Günlük fiber alımı 20-25 gr/günde olmalıdır. Fiber’in barsak hareketlerine katkısı birkaç hafta sürebilir. Fiber’in aşırı alımı şişkinlik, karın ağrısı gaz ve ishale neden olabilir. Posa alımı yavaş yavaş artırılmalıdır.

Sebze ve meyve günlük en az 5 porsiyon olmalıdır. Yağlı tohumlar ve sert kabuklu meyveler diyette yer almalıdır. Diyet posasının farklı kaynaklardan alınması önemlidir. Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler, kabızlık çekenler tarafından tüketilmelidir. Elmalar diyetinizde lif içeriğini arttırmanın ve kabızlığı hafifletmenin kolay yollarından biridir. Armut lif bakımından zengin, kabızlığa çok iyi gelen bir başka meyvedir. Orta büyüklükteki bir armutta (yaklaşık 178 gram) yaklaşık 5,5 gram lif vardır. Bu oran günlük önerilen lif alımının % 22'sidir. Kivi de kabızlığa iyi gelen meyvelerdendir. Kabızlık şikâyeti olan kişilerin sorununun çözülmesine yardımcı olabilecek bir diğer meyve de incirdir. İncir, lif alımınızı arttırmanın ve sağlıklı bağırsak alışkanlıklarını teşvik etmenin harika bir yoludur. Portakal, greyfurt ve mandalina gibi narenciyeler de kabızlığa iyi gelen, serinletici bir atıştırmalık ve iyi bir lif kaynağıdır.

Yaşlılıkta kabızlık ve diyet (2)