Yaşlılıkta kabızlık ve diyet (3)

YAYINLAMA: 12 Nisan 2021 / 17.13 | GÜNCELLEME: 12 Nisan 2021 / 17.14

Sabah kahvaltısından önce aç karna kuru kayısı, incir, mürdüm eriği yemek ve üzerine ılık su içmek bağırsakları çalıştıracaktır. Bu besinler sabahları aç karnına tüketildiği zaman daha etkili olmaktadır. Ayrıca kuru meyveler çiğ olarak tüketilebileceği gibi komposto olarak da tercih edilebilir. Kuru erik, kabızlık için doğal bir ilaçtır.

Selüloz, birçok meyve ve sebzenin hücre duvarında bulunur. Su tutma kapasitesi yüksektir.1 gr. selüloz 15 gr. kaba dışkı oluşmasına neden olur. Hemisellüloz tahıl tanesinin kepek tabakasında bulunur.

 Sıvı alımı barsak hareketlerinde önemli rol oynar. Sıvı alımında eksikliğin söz konusu olması konstipasyon riskini artırır. Yetersiz sıvı alımı, dışkının sertleşmesi ve sıkışmasına sebep olmaktadır. Herhangi bir sebepten dolayı su tüketimi sınırlandırılmadıysa, kabızlık döneminde yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmelidir. Bu önemli alışkanlığı erteleyenler, alarm kurarak kendilerine hatırlatma yöntemini deneyebilir.

Keten tohumu: Yoğurda katılarak tüketilebilen keten tohumu, kabızlığa iyi gelen gıdalar arasındadır.

Zeytin, zeytinyağı ve kekik: Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde kabızlık sorununa iyi gelmektedir. Zeytinyağı bağırsaktan yiyecek geçişini sağladığı için aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek faydalı olacaktır. Günlük beslenmenizde 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı bağırsak hareketliliğinde önemlidir.

Kabızlığa yol açtığı bilinen bazı yiyecekleri tüketmekten kaçınmak ya da bu yiyecekleri mümkün olduğunca sınırlamak gerekir. Muz, makarna, pirinç lapası, pilav, fazla süt tüketimi ve fast food yiyecekler.

Özetlersek; Daha çok hareket edilmelidir Bol bol su ve sıvı gıdalar, lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllar tüketilmelidir. Lokmalar iyice çiğnenmeli. Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalı. Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.

Yaşlılıkta kabızlık ve diyet (3)