Karacasu/Aydın
-Karacasu, doğusunda bulunan Babadağ ile batısında bulunan Karıncalı Dağı arasında kalan 40 km uzunluğundaki vadide yer alıyor.
-Karacasu'nun antik kent ve çevresinde elde edilen bilgiler ışığında tarihinin oldukça eski (5/6 bin yıl öncesine dayanan) bir geçmişi olduğunu gösteriyor.
-Karacasu Belediyesinin resmi sayfasında ilçeyi, "Derinin, demirin, hamurun, çamurun ve mermerin hayat bulduğu ilçe Karacasu… Karacasu hemen her yerde, her platformda bu sloganını kullanmaktadır. Bu slogan bölgenin ekonomik faaliyetlerini, zenginliklerini özetlemektedir. Çamurun hayat bulduğu çömlekçilik, deriyi işleyen tabakhanecilik, demirin bıçak, balta, orak olduğu demircilik, hamurun lezzet bulduğu pidecilik en önemli yöresel ekonomik faaliyetlerimizdir." diye tanıtıyor. Hayal kırıklığına uğramamak için" "Misafir umduğunu değil bulduğunu yer" atasözünü unutmamakta yarar var.
-Aydın'ın 85 km uzaklıkta, Afrodisias Antik Kenti, Sırtlanin Mağarası, Karabağlar Kanyonu, arkeoloji müzesi, çömlek atölyeleri, pide çeşitleri, yaylaları ve eski evleriyle görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
-İlçede düzenlenen Uluslararası Karacasu Afrodisias Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali her yıl Ağustos ayının son haftasında düzenleniyor.
1-Afrodisias Antik Kenti, ilçe merkezine 12 km uzaklıktaki Geyre Köyü sınırları içinde, tanrıça Afrodit ve tanrı Zeus'un yaşadığı kent olarak biliniyor. Antik kent içindeki müze, 1979 yılından beri hizmet veriyor.
1958 yılında fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Ara Güler tarafından tesadüf sonucu bulunan ve tanıtımı yapılan antik kent, 2017 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi'ne bulunuyor. Ülkemizin ve dünyanın en önemli antik kentlerindendir.
2-Karacasu, geleneksel çömlek atölyeleriyle ünlüdür. Çömlek yapımı için bölgeden elde edilen toprak, suyla karıştırılarak çamur haline getirilerek dinlenmeye alınıyor. Daha sonra bu çamur, erkek veya kadın ustaların ellerinde şekil verilen çömlekler çok yüksek derecedeki fırınlara alınıyor. Çömlek atölyeleri aile işletmeleri olarak faaliyetlerini sürdürüyor.
Atölyeler oldukça iptidai koşullar içinde bulunuyor. Atölyelerin üretim, sergi ve satış bölümlerinin yeniden düzenlenmesi ilçesi turizminin gelişmesine katkı sunması açısında zorunlu olduğunu düşünüyorum.
3-Osmanlı döneminde kalma ahşap ve taş mimarisi ile geçen zamana meydan okuyan evler kendi kaderine terk edilmiş ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu kültürel varlıkların yok olmadan gerekli restorasyon çalışmaların yapılarak ilçe turizmine kazandırılması gerekiyor.
4-Bozdoğan ve Yenipazar ilçeleri dışında Karacasu'da da pide geleneksel yemeklerindendir. Ustaların, malzemeyi hamurla harmanlaması yanında odun ateşinde pişirilerek lezzetini alıyor. Kıymalı, kaşarlı, peynirli, yumurtalı ve tahinli çeşitleri bulunuyor.