Anne sütü ve bebek beslenmesi (8)

YAYINLAMA: 11 Haziran 2021 / 13.14 | GÜNCELLEME: 11 Haziran 2021 / 13.14

Tamamlayıcı beslenme

Besinlerde kirlenmeye neden olan etmenler

 Süt Çocukları İçin Uygun Tamamlayıcı Besinler Bitkisel ve hayvansal kaynaklı çok sayıda besin, tamamlayıcı beslenmede yer almaktadır. Tahıllar, kök bitkiler, sebze ve meyveler, baklagiller bitkisel kaynaklı besinleri oluştururken; et, karaciğer, balık, deniz ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleri başlıca hayvansal kaynaklı besinleri oluşturur.

Süt: Taze inek sütü büyümekte ve gelişmekte olan çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Ancak, altıncı aydan önce sindirim sisteminde mikro düzeyde kanamalara yol açması, düşük demir içeriğine, yüksek protein ve sodyum içeriğine sahip olması (anne sütüne göre 2-3 kat daha fazla), anne sütünün yerini almaması gibi özellikleri nedeniyle inek sütü bazı ülkelerde dokuzuncu aydan önce önerilmemektedir. Ancak inek sütünün demir yetersizliği anemiye neden olmaması için diyetin geri kalanının demir içeriği  yeterli olmalı ve günlük verilen süt miktarı da önemdir.

 Ancak, inek sütü tek başına, başka hiçbir tamamlayıcı besin verilmediğinde, kansızlık yapabilir. İnek sütünün geç süt çocukluğu döneminde aşırı tüketimi, bebeklerin yeni tat ve lezzetlere alışmasını ve besinlerin çeşitlenmesini engeller, yeme işlevlerinin gelişimini geciktirir. Ayrıca, inek sütü demir içeriği  düşük olması nedeniyle tek başına aşırı tüketilmesi durumunda demir eksikliğine neden olabilir. Bir yaşında bir bebek günde 1 lt süt tüketiyorsa enerji gereksinmesinin 2/3’si sütten karşılanmaktadır. Bu miktarda süt tüketen bebek tek taraflı beslenmiş olur.

 Tamamlayıcı beslenme sırasında inek sütü kullanılmasının  Olumlu yönleri

  • Yüksek kaliteli protein içerir
  • Diyet hayvansal protein içermiyorsa büyümeyi destekler
  • Bazı besin öğelerinin iyi kaynağıdır (retinol, β karoten, fosfolipidler, riboflavin, fosfor gibi)
  • En önemli kalsiyum kaynağıdır.
  • Potansiyel olarak olumlu etkileri olduğu düşünülen peptidleri, konjuge linoleik asidi içermektedir. Olumsuz yönleri
  • Düşük biyoyararlılığıa sahip düşük miktarda demir içerir.
  • Gastrointestinal kanamalara neden olabilir (geç bebeklik döneminde daha az olmak üzere)
  • Protein ve bazı mineralleri yüksek miktarlarda içermesi böbrek solüt yükünün yüksek olmasına neden olmaktadır.
  • Doymuş yağ içeriği yüksektir.
  • Eğer süt tüketimi fazla olursa bebeğin diyeti tek yönlü olur, iştah azalmasına neden olabilir ve diyette çeşitlilik olmadığı için bazı besin öğelerinde yetersizlik ortaya çıkabilir.

 İnek sütünde esansiyel yağ asitleri, C vitamini, çinko ve niasin düzeyleri düşüktür.

Sonuç olarak bebek beslenmesinde de çeşitliliğe ,yeterli ve dengeli olmasına,ihtiyacı olan protein, yağ, karbonhidrat , vitamin ve mineralleri içermesi gerekli ve önemlidir.

ANNE SÜTÜ SEVGİNİZ GİBİ ÖZELDİR, ASLA TAKLİT EDİLEMEZ.

Anne sütü ve bebek beslenmesi (8)