2021 yeni vergi affında süre azalıyor (1)

YAYINLAMA: 06 Ağustos 2021 / 16.13 | GÜNCELLEME: 06 Ağustos 2021 / 16.13

7326 sayılı Kanun TBMM’de görüşüldüğü sırada yasayı özetleyen yazımız “2021 Yılı Yeni Vergi affı”  Başlığı ile Gaziantep Sabah gazetesinin 04.06.2021 tarihli nüshasında yayınlanmıştı.

Yaklaşık bir yıldan fazladır tüm Dünyada Covid-19 kaynaklı pandemi tüm dünya ekonomilerini ve ülkemiz ekonomisini de önemli boyutlarda etkilemiş ve Bu sebeple Ekonomi üzerinde oluşan bu etkilerin azaltılması için bir takım idari önlemler yanında Yasama olarak da yasa tasarısı hazırlanmış ve “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” 7326 sayılı Kanun olarak 03.06.2021 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve 09.06.2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kanundan yararlanmak isteyen Vergi mükelleflerinin Vergi Dairesine başvurması için yasada belirtilen müracaat süresi 31.08.2021 tarihinde dolması sebebiyle yasada yer alan konuları maddeler kapsamında özetle aşağıdaki şekilde değerli okuyuculara sunmak istiyoruz.

Yapılandırmaya Konu Alacaklar:

30.04.2021 tarihi dikkate alınarak belirlenmiş vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri ve bunlara ilişkin faiz, zam ve cezalar kapsama alınmıştır.

Ayrıca işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan ya da kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, makina, teçhizat, demirbaşlar ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

Yapılandırmanın kapsamı:

Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz gelmemiş bulunan vergilerin ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı, bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş vergi cezaları, iştirak nedeniyle kesilmiş vergi cezaları, çeşitli idari para cezaları, Ticaret Bakanlığı’nın takibini yaptığı gümrük vergilerinin ödenmemiş kısmı ile bunlara bağlı faiz ve cezalar, ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş olan vergiler, ödenmemiş su, atık su bedelleri, katı atık bedelleri yapılandırma kapsamına girmektedir. Sürecek

2021 yeni vergi affında süre azalıyor (1)