Kanser ve beslenme ilişkisi (1)

YAYINLAMA: 09 Eylül 2021 / 16.18 | GÜNCELLEME: 09 Eylül 2021 / 16.18

Kanser, gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2. sırayı almaktadır. Yapılan öngörü çalışmaları kanserin yakın bir gelecekte ölüm nedenleri arasında ilk sırayı alacağını göstermektedir (1). Özellikle sık görülen kanser türlerinde ölüm oranlarının yüksek olması ve genel olarak da ileri evrede tespit edilen hastalıklarda etkili tedavi seçeneklerinin olmaması insanları bu hastalık karşısında çaresizliğe itmekte ve bu yüzden “amansız hastalık” olarak nitelendirilmektedir. İleri evrelerdeki birçok kanser türünde mevcut modern tedavi yöntemlerinin başarısız kalması hastaları tedavi konusunda çeşitli arayışlara itmektedir.

 Alternatif tedavi yöntemlerinin yanı sıra gıdalar da zaman zaman bu hastalar arasında tedavi seçenekleri arasında gündeme gelmektedir. Gıdaların ve beslenme alışkanlıklarının kanser ile ilişkisi daha çok kansere yol açma ve kanserden korunma bağlamında daha çok kamuoyunun dikkatini çekmektedir. Kanser ve beslenme ilişkisi konusunda gerek kanser hastaları ve yakınları gerekse medyada ciddi bir kafa karışıklığı söz konusudur.

Kanser tek bir hastalık değildir, karmaşık bir süreç sonunda gelişen bir hastalık grubudur.

Hastalığın gelişmesinde genellikle birden fazla faktör rol oynar.

 Kanser gelişmesini etkileyen faktörler arasında başlıca genetik faktörler, bağışıklık sistemi, fiziksel aktivite, çevresel faktörler ve diyet faktörleri sayılabilir. En genel hatları ile tanımlamak gerekirse kanser normal bir hücrenin genetik materyalinde yukarıda belirtilen faktörlerin etkisiyle meydana gelen değişiklikler (mutasyonlar) sonucunda kontrolsüz çoğalma ve metastaz yapma özellikleri kazanarak ilerler ve hastaların ölümüne neden olur. Kanserin ortaya çıkması için ya da başka bir deyişle hücrelerin bu özellikleri kazanılabilmesi için bu özellikleri belirleyen ve kontrol eden genlerde bir takım değişiklikler olması gerekmektedir. Sürecek

Kanser ve beslenme ilişkisi (1)