Kanser ve beslenme ilişkisi (2)

YAYINLAMA: 10 Eylül 2021 / 16.49 | GÜNCELLEME: 10 Eylül 2021 / 16.49

Hücrelerin kanserleşmesi sürecini gerçekleştiren genlerdeki mutasyonlara başlıca çevresel faktörler, diyet ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan bazı maddeler yol açmaktadır. Kansere yol açtığı kesin olarak gösterilmiş çevresel faktörlerin en başında sigara gelmektedir. Sigara içerdiği 100’den fazla kanser yapıcı (kanserojen) madde ile en önemli kanser etkenidir. Kanserlerin yaklaşık üçte birinin sigaradan kaynaklandığı belirtilmektedir. Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere 20 civarında kanser türünü tetikleyen bir etkendir. Sigara tek başına diyet faktörleri ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan kanserlerden daha fazla hastalığa neden olmaktadır.

Sigara içen bir kişinin kansere yol açan çevresel faktörler ve diyet faktörlerinden söz etmesi, büyük bir çelişkidir. Kansere yol açtığı gösterilen çevre faktörleri arasında radyasyon ve ultraviyole önemli yer tutmaktadır. Nükleer reaktör kazalarının olduğu bölgelerde yaşayan kişilerde, atom bombası atılan yerlerde yaşayanlarda kanser sıklığının belirgin artmış olması radyasyon kanser ilişkisinin net olarak ortaya koyan trajik örneklerdir. Ayrıca tedavi amacıyla radyasyon uygulanan vücut bölgelerinde kanser sıklığının artması yine yeterli önlem almadan radyasyon ve radyoaktif maddelerle çalışanlarda kanser sıklığının artmış olması bu ilişkiyi desteklemektedir.

Kansere yol açtığı bilinen diğer önemli bir faktör de ultraviyole ışınlarıdır. Özellikle cilt kanserlerinin gelişme riskini belirgin olarak artırmaktadır.

 Kanser riskini artıran çevresel faktörler arsında su ve hava kirliğini de saymak gerekir. Ancak bu faktörlerin net olarak kanseri nasıl tetiklediği iyi bilinmemektedir. Özellikle kirli su ve havada bulunan ve kanser riskini artıran kimyasal maddeler sorumlu tutulmaktadır. Hava kirliliği konusunda sigara içenlerin yarattığı pasif sigara içiciliği ortamını da unutmamakta yarar vardır. Sigara dumanında bulunan kanserojen maddelerin etraftaki eşyalara sinmesi ve daha sonra bu eşyalara temasla bulaşarak kanser riskini artırması özellikle son yıllarda giderek artan sayıda araştırmaya konu olmuştur. Bu konuda özellikle çocukların yaşadıkları ve temas edebilecekleri eşyaların bulunduğu ortamlarda sigara içilmemesi kanserden korunma açısından önem taşımaktadır. Sürecek

Kanser ve beslenme ilişkisi (2)