Kanser ve beslenme ilişkisi (4)

YAYINLAMA: 16 Eylül 2021 / 14.32 | GÜNCELLEME: 16 Eylül 2021 / 14.32

  • Kanserlerin çoğunda uzun bir latent dönem vardır. Tanı sırasındaki diyet alışkanlığı ile kanser başlangıcı ve gelişmesi dönemindeki alışkanlıklar farklı olabilir ve bunun kontrolü kolay değildir.

KANSER GELİŞMESİNİ BAŞLATABİLEN DİYET FAKTÖRLERİ

Normal koşullarda doğal diyet bileşenlerinin kanser başlatıcı etkileri bulunmamaktadır. Bununla birlikte gerek besinlerin bozulmasını engellemek için alınan bazı önlemler gerekse besinlerin pişirilme yöntemleri sonucunda kanser başlatabilen bazı maddeler açığa çıkmaktadır.

Diyette kanser düşünülen bazı faktörler

Pestisidler: İnsanlarda pestisitler ile kanser gelişimi arasında doğrudan net bir ilişki gösterilememiştir. Fakat pestisit maruziyetinin,  tarım işçilerinde mesane ve kolon kanseri sıklığının yaklaşık 2 kat arttığına dair bulgular vardır.

Kanser oluşmasını başlatan fakörler;

Pestisidler Katkı maddeleri Toksinler Alkol Hazırlama yöntemine bağlı olarak oluşan maddeler (polisiklik aromatik hidrokarbonlar, heterosiklik aminler)

Kanser gelişmesini kolaylaştıran faktörler Yağ Kalori Protein Obezite

Kanserden koruyucu diyet Faktörleri Diyetteki lif Anti-oksidanlar Fitokimyasallar

 Katkı maddeleri:

 Katkı maddeleri toplumda kanser ve diğer sağlık problemleri ile en çok ilişkilendirilen maddelerin başında yer almaktadır. Katkı maddeleri genellikle besinlerin uzun süre bozulmadan kalmalarını sağlamak, işlenmiş ürünlerde raf ömrünü arttırmak amacıyla kullanılan maddelerdir. Ticari gıdalara dayanıklılığı artırmak amacıyla değişik katkı maddeleri eklenmektedir. Bunların hepsinin zararlı olduğu söylenemez. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta genellikle gözden kaçırılmaktadır. Kötü koşullarda saklanan besinlerde üreyebilecek zararlı mikroorganizmalar bu maddelerin yaratabileceğinden çok daha fazla hastalık riski taşımaktadır. Örneğin küf vb. mantarların üremesini engelleyen katkı maddeleri gerçekte kansere karşı bir koruma da sağlar. Fındık, fıstık, tahıl ürünleri, süt ürünlerini bekleyen en önemli tehlike bunların üreticiden toplandıktan sonra ambalajlama aşamasına kadar geçen depolama-saklama koşullarının kötü olması ve sürenin uzunluğudur. Eğer bu dönemde gerekli önlemler alınıp mantar ve küf ajanlarının çoğalması engellenmez ise üreyen bu organizmaların üreteceği afla toksinin daha sonraki ambalajlama işlemlerinde ortadan kaldırılması mümkün olamamaktadır. Sürecek

Kanser ve beslenme ilişkisi (4)