Kanser ve beslenme ilişkisi(7)

YAYINLAMA: 28 Eylül 2021 / 19.40 | GÜNCELLEME: 28 Eylül 2021 / 19.40

Yüksek kalorili diyetin de kanser gelişimini kolaylaştıran faktörlerden biridir). Ancak kalorinin kendisi mi yoksa kalori kaynağı olarak yağın kullanılmış olması ya da fazla kalorinin yol açtığı obezitenin mi kanser riskinin artmasından sorumlu olduğu noktası çok açık değildir.

 Diyetteki protein miktarı ile kanser riski arasında ilişki olduğu belirtilmektedir. Diyetteki protein miktarından çok proteinin kaynağının kanser riski açısından daha önemli olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Özellikle kırmızı etin kanser riskini arttırdığına ilişkin çok sayıda epidemiyolojik çalışma bulunmaktadır. Fazla kırmızı et tüketilmesi ile kolon, meme ve prostat kanseri sıklığını arttırmaktadır. Yine kırmızı etin fazla olduğu diyet alışkanlığında lif miktarının az olması ve diyete eşlik eden antioksidan ve fito kimyasal içeren besinlerin az olmasının da kanser riskinin artmasında rol, olabileceği öne sürülmektedir. Kırmızı et tüketimi ile kanser riskini araştıran çalışmalarda risk artışının fazla olduğu gruplardaki günlük et tüketimi genellikle sağlıklı bir diyet için önerilen miktarların 2-3 katı daha fazladır . Bu sonuçlar ışığında değerlendirildiğinde ortalama et tüketiminin az olduğu ülkelerde (ülkemiz dahil) kanser riskinin ön plana çıkarılarak kırmızı et tüketimin kısıtlanmasının önerilmesi genel bir politika olarak doğru değildir.

 Obezitenin özellikle meme kolon ve endometriyum kanseri riskini arttırdığına ilişkin çok sayıda çalışma vardır. Buna paralel olarak kilo kontrolünün ve fiziksel aktivitenin bu kanserlerde yaşamı uzatıcı etkisi olduğunu gösteren çalışmalarda bildirilmiştir. Obezite kanser ilişkisinde kalori, fazla miktarda yağ tüketilmesi, yağ dokusunda östrojen yapılması ve yine obezlerde izlenen fiziksel aktivitenin az olmasının payı olduğu düşünülmektedir. Sürecek

Kanser ve beslenme ilişkisi(7)